Π. Σημανδηράκης: Πρώτος στόχος η παραχώρηση στο Δήμο Χανίων του φρουρίου Ιτζεδίν| Πως απαντά στο Δήμαρχο Αποκορώνου

 

Αίτημα προς το υπουργείο πολιτισμού για την παραχώρηση του φρουρίου Ιτζεδιν, ετοιμάζεται να καταθέσει ο Δήμος Χανίων, προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Αυτό γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης ερωτηθείς σπό τους δημοσιογράφους στο περιθώριο της σύσκεψης για το ΈΣΠΑ. Όπως είπε χαρακτηριστικά το αίτημα βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και θα υποβληθεί στην υπουργό πολιτισμού με την οποία έχει ήδη γίνει σχετική επαφή. 

«Θα πρέπει να δούμε την ουσιαστική παραχώρηση από την ΕΤΑΔ και μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και σήμερα υπήρξε μια επικοινωνία με το υπουργείο. Εκκρεμεί μια συνάντηση στο υπουργείο όπου θα τεθεί πλέον επίσημα εκ νέου το αίτημα παραχώρησης του φρουρίου Ιτζεδίν στο Δήμο Χανίων στον οποίο ανήκει και ο οποίος έχει την βασική ευθύνη για α προχωρήσει τις διαδικασίες για την αναστήλωση αλλά και την χρήση του σημαντικού αυτού μνημείου της περιοχής. Άρα, είμαστε σε μια φάση διεκδίκησης της παραχώρησης και είμαστε θετικοί με όλους τους φορείς να μπορέσουμε να δούμε τη μετέπειτα πορεία του έργου“.«, είπε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χανίων. 

«Έχει προκύψει μια δημόσια συζήτηση σχετικά με την αξιοποίηση του φρουρίου Ιτζεδίν, μια συζήτηση που ήρθε στο φως μετά από δηλώσεις της Υπουργού ως απάντηση επερώτησης του ΚΚΕ και έχει υπάρξει μια συζήτηση αρκετούς μήνες και από την επίσκεψη της Υπουργού στον Δήμο Χανίων αλλά και στη συνέχεια, για τον τρόπο που μπορεί να γίνει η αξιοποίηση. Όμως πριν μπούμε στη διαδικασία να συνεννοηθούμε όλοι μαζί σαν τοπικοί φορείς, για το πώς ο καθένας ενδιαφέρεται αλλά και πώς μπορεί ο καθένας να βοηθήσει επί της ουσίας -και όχι με όρους επικοινωνίας- θα πρέπει να δούμε την ουσιαστική παραχώρηση, το αίτημα παραχώρησης από την Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων“, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, απαντώντας ουσιαστικά στον Δήμαρχο Αποκορώνου. 


Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, είχε πριν από λίγες ημέρες κάνει γνωστό με σχετική ανακοίνωση ότι ο Δήμος Αποκορώνου είναι διατεθειμένος, να αναλάβει στην διαχείριση του Φρουρίου Ιτζεδίν.

“Το φρούριο Ιτζεδίν και η ευρύτερη περιοχή, πριν τον Καποδίστρια, ανήκει εδαφικά στην Επαρχία Αποκορώνου. Σήμερα, μετά την εφαρμογή τόσο του Καποδίστρια, του Καλλικράτη αλλά και του Κλεισθένη, εδαφικά ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Χανίων, ο οποίος έχει την ευθύνη να ζητήσει την ένταξή του σε αυτόν και κατά συνέπεια τη διαχείριση και συντήρησή του. Οι Αποκορωνιώτες θεωρούν ότι ανήκει στη δική τους γη, μιας και είναι κομμάτι και της αποκορωνιώτικης γης αλλά και της ιστορίας του Αποκόρωνα. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις με τον καθ’ ύλην αρμόδιο, τον Δήμο Χανίων, μιας και σε αυτόν ανήκει η εδαφική ακεραιότητα, προκειμένου όλοι μαζί, μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και τους άλλους θεσμικούς φορείς, Υπουργείο Τουρισμού κ.λπ., να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυτό το ανεκτίμητης αξίας μνημείο, μιας και έρχεται από την εποχή της Ενετοκρατίας και χρησιμοποιήθηκε και αργότερα και ως μνημείο για τους Αποκορωνιώτες, αλλά κυρίως στην εποχή της Κρητικής Πολιτείας χρησίμεψε ως φυλακές μέχρι το 1971, όταν και καταργήθηκε και έκτοτε η τύχη του αγνοείται, όσον αφορά τη συντήρηση και τη διατήρησή του”.

“θεωρούμε, λοιπόν, ότι μετά τις ανησυχίες που επικρατούν ευρύτερα στην κοινωνία και στον Αποκόρωνα, τις οποίες δέχομαι θα έλεγα από ευαισθητοποιημένους πολίτες που καλά κάνουν, όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις και να διεκδικήσουμε αυτό το μνημείο το οποίο εφόσον μπορέσουμε να το εντάξουμε σε κάποιο πρόγραμμα, στη συνέχεια να το αναδείξουμε και να καθίσουμε κάτω όλοι μαζί προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε, γιατί μπορεί να μπορέσουμε να το εντάξουμε και να το αναβαθμίσουμε αλλά από εκεί και πέρα η συντήρησή του και η διατήρησή του είναι μια κοστοβόρα διαδικασία, η οποία θα πρέπει μέσα από τις ενέργειες που θα λάβουν χώρα μέσα στον συγκεκριμένο χώρο, να μπορέσουμε να το διατελούμε”.

Μάλιστα ο κ. Κουκιανάκης γνωστοποίησε ότι “αύριο έχω μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον υφυπουργό τον κ. Βεσυρόπουλο, για την παραχώρηση τεσσάρων πρώην αστυνομικών κτιρίων στον Αποκόρωνα, των Αστυνομικών Σταθμών Γεωργιουπόλως, Φρε και Αρμένων και του Αστυνομικού Τμήματος Βάμου, προκειμένου να δοθούν στην τοπική κοινωνία η οποία τα έχει ανάγκη και να στεγάσουν δραστηριότητες στην περιοχή αυτή. Στα πλαίσια αυτής της συνάντησης θα του θέσω το θέμα του Ιτζεδίν και πώς μπορεί να μας δώσει ο ίδιος την κατεύθυνση, μιας και το Ιτζεδίν ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, προκειμένου στη συνέχεια ο Δήμος Χανίων μαζί με τον Δήμο Αποκορώνου, μιας και θεωρούμε ότι μπορούμε να συνδράμουμε στην προσπάθεια αυτή, να το εντάξουμε και να το διεκδικήσουμε. Έχουμε κάνει ήδη επιστολή προς τον Δήμαρχο Χανίων και αυτό που ζητάμε είναι να ενώσουμε δυνάμεις γιατί ασφαλώς και ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου Χανίων την οποία και δεν απεμπολούμε. Θεωρούμε όμως ότι είναι ένα μνημείο που όσο καθυστερούμε στην αναβάθμισή του τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα, μιας και ήδη παρουσιάζει σημεία κατάρρευσης”, κατέληξε ο Δήμαρχος Αποκορώνου. 

Π. Σημανδηράκης: Πρώτος στόχος η παραχώρηση στο Δήμο Χανίων του φρουρίου Ιτζεδίν| Πως απαντά στο Δήμαρχο Αποκορώνου Π. Σημανδηράκης: Πρώτος στόχος η παραχώρηση στο Δήμο Χανίων του φρουρίου Ιτζεδίν| Πως απαντά στο Δήμαρχο Αποκορώνου Reviewed by kolompos on Ιανουαρίου 27, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια