Μία οφειλόμενη απάντηση στον Αντώνη Ροκάκη



Επικοινώνησα χθες, Παρασκευή 30 Μαρτίου, το απόγευμα, τηλεφωνικά, με τον στενό συνεργάτη του κ. Αντώνη Ροκάκη, επικοινωνιολόγο Ηλία Κυριακόπουλο για να τον ρωτήσω αν έγραψε εκείνος την επιστολή – απάντηση, που εστάλη χθες στο HANIA.news και την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ο κ. Κυριακόπουλος μου είπε ότι την επιστολή την έγραψε ο κ. Ροκάκης. Αν και -μεταξύ μας- πολύ αμφιβάλω, είμαι υποχρεωμένος να το δεχθώ, από τη στιγμή που δεν μπορώ να αποδείξω το αντίθετο.

Ως εκ τούτου, προτείνω στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων, την επόμενη φορά που θα γράψει επιστολή να συμβουλευτεί είτε το Γραφείο Τύπου του Επιμελητηρίου είτε, έστω, τον κ. Κυριακόπουλο, για να υπάρχουν έστω… ψήγματα σοβαρότητας στα γραφόμενά του. Είναι κρίμα (για τον ίδιο, εμάς ποσώς μας αφορά), να υφίσταται Γραφείο Τύπου, στελεχωμένο με έμπειρη δημοσιογράφο, αλλά και να έχει δύο στενούς συνεργάτες (μία γραμματέα κι έναν επικοινωνιολόγο), που προσελήφθησαν στην Εταιρεία Ανάπτυξης του ΕΒΕΧ επί προεδρίας του (αν και προεκλογικά έκανε λόγο για… περικοπές), και να μην τους «αξιοποιεί», με αποτέλεσμα να εκτίθεται με αυτόν τον τρόπο.
[Ανοίγω παρένθεση, ευκαιρίας δοθείσας. Καλή η επικοινωνία, αλλά έχει και όρια. Στις πρόσφατες εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, ο κ. Ροκάκης δεν κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων, στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Κατέθεσε ένα κόκκινο τριαντάφυλλο (φωτογραφία κάτω), με τον εκφωνητή να αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, αντί στεφάνου, είχε δώσει χρηματικό ποσό στο Κύτταρο Χαλέπας. Δύο ημέρες αργότερα, δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια (δείτε ΕΔΩαπόφαση του κ. Ροκάκη «για την προμήθεια δάφνινου στεφάνου για την εκδήλωση επετείου της Επαναστάσης του Θερίσου στις 3 Μαρτίου 2018». Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του].

Επί του περιεχομένου της επιστολής του κ. Ροκάκη:
Ξεκινώ από τα… βασικά: η επιστολή – καταγγελία του μέλους του Δικτύου Ευρωπαίων Σομελιέ, Αριστοτέλη Καρβέλλα δεν είναι… πληροφορίες που απαιτούν διασταύρωση, όπως… νομίζει ο κ. Ροκάκης. Ούτε, φυσικά, είναι… άρθρο. Είναι μία επώνυμη καταγγελία, την οποία οφείλουμε, ως Μέσο Ενημέρωσης, να δημοσιεύσουμε από τη στιγμή που δεν περιέχει υβριστικούς ή/και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Όπως, φυσικά, θα δημοσιεύσουμε και την απάντηση του Επιμελητηρίου Χανίων. Τελεία. Αν το περιεχόμενό της ενοχλεί τον κ. Ροκάκη και τους συνεργάτες του, δεν μας ενδιαφέρει.Όπως δεν μας ενδιαφέρει, για παράδειγμα, αν το περιεχόμενο της χθεσινής γραπτής δήλωσης της δημοτικής συμβούλου Χανίων Νάνσυς Αγγελάκη ενοχλεί τον δήμαρχο Χανίων Τάσο Βάμβουκα.
Προτείνω, δε, στον κ. Ροκάκη, επειδή, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής του, το ενδιαφέρον του για τη δημοσιογραφία και τη… δημοσιογραφική δεοντολογία είναι… εξόχως συγκινητικό, την επόμενη φορά που θα βρεθεί στην πρωτεύουσα να επισκεφθεί την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ θα δει ότι αναγράφεται η ρήση: «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Το επαναλαμβάνω, διότι, ως γνωστόν, η επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης: «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Και το επαναλαμβάνω, διότι εκτιμώ ότι ο κ. Ροκάκης (αλλά, ενδεχομένως, και κάποιοι άλλοι συνεργάτες του) δεν δυσαρεστήθηκε μόνο με τον τίτλο που το HANIA.newsεπέλεξε για την επιστολή του κ. Καρβέλλα, αλλά και με τη… δημοσίευσή της αυτή καθεαυτή. Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα είναι δικό του.
Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο άρθρο, με τίτλο «ΕΒΕΧ | Ο Αντώνης Ροκάκης και οι προεκλογικές υποσχέσεις…», το οποίο επίσης ενόχλησε τον κ. Ροκάκη, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής: Το άρθρο αφορούσε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων και όχι «συνολικά τη νέα Διοίκηση», όπως ψευδώς ισχυρίζεται ο κ. Ροκάκης στην επιστολή του. Ψευδή, επίσης, είναι όσα αναφέρει περί «αποστομωτικής απάντησης». Επειδή οι αναγνώστες δεν γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα, είμαι υποχρεωμένος να τα παρουσιάσω, πολύ περιληπτικά, για την έγκυρη ενημέρωσή τους.
Παρακολούθησα, για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Χανίων, στις 19 Μαρτίου 2018, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το βράδυ. Μετά την ολοκλήρωση του έκτου από τα επτά θέματα της ημερήσιας διάταξης κι ενώ η ώρα ήταν ήδη προχωρημένη (23.00 περίπου), ευρισκόμενος στο φουαγιέ της αίθουσας εκδηλώσεων «Δημοσθένης Γαγάνης» του Επιμελητηρίου Χανίων (4ος όροφος), άκουσα να με καλούν στην αίθουσα της συνεδρίασης. Μπαίνοντας μέσα, ενημερώθηκα από μέλη του Συμβουλίου και από τον ίδιο τον κ. Ροκάκη ότι είχε τεθεί προς συζήτηση, από το μέλος του Δ.Σ., Γιάννη Φραγκάκη, το θέμα της Ryanair, με αφορμή δύο δημοσιεύματά μου στο HANIA.news (δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ) και μου ζητήθηκε να καταθέσω την άποψή μου επί του συγκεκριμένου θέματος. Απάντησα πως θεωρώ ότι η Διοίκηση του Επιμελητηρίου και οι επιχειρηματίες – μέλη του Δ.Σ. γνωρίζουν καλύτερα από εμένα το θέμα και πως δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω οτιδήποτε. Επέμειναν και εξέφρασα, ενώπιον του Δ.Σ., την προσωπική μου άποψη. Στη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πρόσφατο (2 Μαρτίου 2018) δημοσίευμα με τίτλο «ΕΒΕΧ | Ο Αντώνης Ροκάκης και οι προεκλογικές υποσχέσεις…», επισημαίνοντας ότι εργάζεται καθημερινά πολλές ώρες για το Επιμελητήριο και ότι όσα αναγράφονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεν είναι ακριβή. Του απάντησα ότι το άρθρο είναι απολύτως ακριβές.
Δοθείσας της ευκαιρίας, επεσήμανα στον κ. Ροκάκη, ενώπιον πάντα των μελών του Δ.Σ., ότι υπάρχει μία αδυναμία για κάποιους, έστω, δημοσιογράφους, να συνομιλήσουμε με τον ίδιο τηλεφωνικά, όταν υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα για το οποίο εκτιμάμε ότι θα πρέπει να καταγραφεί και μία δήλωση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων. Του υπενθύμισα, δε, ότι από τις 16 Νοεμβρίου 2017, έξω από τα κατεδαφισθέντα, πλέον, καταστήματα Salavantes και Bamboo στο Καλαμάκι (μέχρι τότε δεν γνώριζα προσωπικά τον κ. Ροκάκη), έως τις 19 Μαρτίου 2018 (συνεδρίαση Δ.Σ. ΕΒΕΧ) είχα επιχειρήσει, πάντα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ και μόνο, να επικοινωνήσω έξι (6) φορές με τον κ. Ροκάκη, χωρίς επιτυχία. Σημείωσα, δε, πως κατανοώ ότι είναι πολυάσχολος και ότι δεν μπορεί, προφανώς, να διακόπτει τις εργασίες του κάθε τρεις και λίγο για να συνομιλεί με δημοσιογράφους, μπορεί, όμως, όταν έχει ελεύθερο χρόνο, να τηλεφωνεί «πίσω» στους δημοσιογράφους που επικοινώνησαν μαζί του, για ευνόητους λόγους.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Κλείνω με την παντελώς αμετροεπήαναφορά στην επιστολή που υπογράφει ο κ. Ροκάκης ότι, ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων εξετάζει, πλέον, σοβαρά το ενδεχόμενο να οργανώσει (το ΕΒΕΧ) σεμινάρια δημοσιογραφίας «με σκοπό να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών της επιχείρησής σας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Να τον ενημερώσω ότι «παρεχόμενες υπηρεσίες» θα πρέπει ν’ αναζητήσει αλλού. Όχι στο HANIA.news, όμως. Εμείς δεν γράφουμε κατόπιν… απαιτήσεως, ούτε κατόπιν… αιτήσεως. Ούτε, φυσικά, κατόπιν… διαφημίσεως.
Δεν το έχετε καταλάβει ακόμη, κύριε Πρόεδρε;
Πριν από λίγους, μόλις, μήνες υπήρξε μία έντονη προεκλογική περίοδος στα Χανιά, για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στο Επιμελητήριο. Δεν αντιληφθήκατε, από την ξεκάθαρη στάση του HANIA.news, που κράτησε απολύτως ίσες αποστάσεις και από τους τρεις συνδυασμούς, γεγονός που αναγνωρίζουν δημόσια και σύμβουλοι της παράταξής σας, ότι εμείς δεν… παρέχουμε υπηρεσίες; Αλλού ν’ απευθυνθείτε, επομένως, για τα… «σεμινάρια δημοσιογραφίας». Πρόθυμοι, όπως φάνηκε και στην προεκλογική περίοδο, υπάρχουν αρκετοί. Χρήσιμο θα ήταν, δε, να τα παρακολουθήσετε και ο ίδιος. Θα εκπλαγείτε με αυτά που θ’ ακούσετε…

Μία οφειλόμενη απάντηση στον Αντώνη Ροκάκη Μία οφειλόμενη απάντηση στον Αντώνη Ροκάκη

Reviewed by kolompos on Μαρτίου 31, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια