Ποδηλάτρεις: “Δεν βλέπουμε τον λόγο να πάρουμε μέρος σε μια ή περισσότερες συμβολικές δραστηριότητες”


Αρνητική εμφανίζεται η συλλογικότητα “Ποδηλάτρεις” ως προς την συνεργασία που τους προτάθηκε από τον Δήμο Χανίων, εν όψει της Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας & Μέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, για να πάρουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες.


Με σχετική ανακοίνωση, δικαιολογούν την άρνησή τους και καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις:

“Μας προσέγγισε εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων ώστε να συνεργαστούμε ενόψει της ευρωπαϊκής εβδομάδας βιώσιμης κινητικότητας και μας γνωστοποίησε προτάσεις που κινούνται στα γνωστά επετειακά πλαίσια.


Δεν βλέπουμε τον λόγο να πάρουμε μέρος σε μια ή περισσότερες συμβολικές δραστηριότητες που θα έχουν αρχή και τέλος εντός λίγων ωρών ενώ όλες τις υπόλοιπες μέρες του έτους θα είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Ο Δήμαρχος Χανίων έχει ήδη προχωρήσει σε ένα ουσιαστικό έργο προς την κατεύθυνση της βιώσιμης κινητικότητας και αυτό δεν είναι άλλο από τις δυο ποδηλατικές λωρίδες στο κέντρο της πόλης και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε αυτό. Όσο κι αν κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο σε πολιτισμένες πόλεις, για τα Χανιά σίγουρα είναι κάτι που κανένας προηγούμενος δήμαρχος δεν έκανε. Τέτοιας ωφέλειας έργα χρειάζονται και όχι γιορτές μιας ημέρας και μάλλον καμίας ουσίας.


Αντιπροτείναμε λοιπόν αντί γιορτών

Α. όσον αφορά τους ποδηλάτες:
1. να επεκτείνει τις πιλοτικές ποδηλατολωρίδες με κολωνάκια στις οδούς Αποκορώνου, Νεάρχου- Τζανακάκη, Βενιζέλου και Παπανδρέου (πετυχαίνοντας αποτροπή της παράνομης στάθμευσης και πρόσβασης ποδηλατών στο στάδιο και τα παρακείμενα σχολεία).
2. Στις υπάρχουσες λωρίδες να προβεί σε πύκνωση των κορινων (για αποτροπή παραβίασης,) επαύξηση σήμανσης και διαγραμμίσεων.
3. Νέοι σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων σε Κλαδισσό, τέρμα Μπότσαρη, Παραλία Ν. Χώρας, Γογονή Κουμπές, Κρι Κρι, Κήπο, Στάδιο, Δημαρχείο, Νέα Καταστήματα, Δικαστήρια, Βίλα Κούνδουρου, Ευαγγελίστρια.
4. Σημεία ασφαλούς στάθμευσης ποδηλάτων στο κέντρο της πόλης και περιμετρικά αυτής. 5.Υλοποίηση της ποδηλατικής διαδρομής Κουμπελή Αγ. Απόστολοι


Β. Όσον αφορά πεζούς και ΑμεΑ:
1. επαύξηση πλάτους κίνησης πεζών και προσβασιμότητας ΑμεΑ όπου έχει πολύ στενά πεζοδρόμια στο κέντρο (αρχή Αποκορώνου, Γιάνναρη – κεράδικα, αρχή Πειραιώς, κλπ) και σε σχολεία (Δημοτικό στην Αναπαύσεως, Σχολεία Αμπεριάς κλπ).
2. Δημιουργία περισσότερων διαβάσεων πεζών και ΑμεΑ σε κεντρικούς δρόμους όπως Παπανδρέου, Βενιζέλου, Τζανακάκη, Ηρ. Πολυτεχνείου, Κυδωνίας, Σκαλίδη, Γιάνναρη, κλπ και στα πέριξ όλων των σχολείων με έντονη σήμανση και ανεξίτηλη βαφή (όχι όπως τώρα που και με το νέο διαγραμμιστικό μηχάνημα οι βαφές έχουν ξεθωριάσει) ,
3. Προσβασιμότητα ΑμεΑ σε όλα τα κτήρια ευθύνης του Δήμου όπως σχολεία, δημοτικές υπηρεσίες, χώροι πολιτισμού
4. Δημιουργία διάδρομων ομαλής διέλευσης ΑμεΑ στο πλακόστρωτο του ενετικού λιμανιού και στον Δημοτικό Κήπο
5. Κατασκευή πεζοδρομίων στο Βαμβακόπουλο και όπου αλλού δεν υπάρχουν


Κατά την γνώμη μας όλες οι προτάσεις θα έπρεπε να είναι ήδη πραγματικότητα εδώ και χρόνια ώστε να εορτάζουμε κυριολεκτικά την βιώσιμη κινητικότητα, να γιορτάζουμε δηλαδή κάτι που έγινε κατορθωτό και υπάρχει ήδη. Για την ώρα το μόνο που υπάρχει να γιορτάσουμε είναι δύο λωρίδες στο κέντρο, μερικά καινούργια πεζοδρόμια και η πεζοδρόμηση της Χάληδων όταν δεν την παραβιάζουν αυτοκίνητα.


Οπότε πιάστε δουλειά ώστε να έχουμε κι άλλα να γιορτάσουμε, ώστε να έχουμε περισσότερο χώρο να κινηθούμε με άνεση και ασφάλεια μακριά από ηχορύπανση και καυσαέρια.


Συλλογικότητα
ΠοδηΛάτρεις

Ποδηλάτρεις: “Δεν βλέπουμε τον λόγο να πάρουμε μέρος σε μια ή περισσότερες συμβολικές δραστηριότητες” Ποδηλάτρεις: “Δεν βλέπουμε τον λόγο να πάρουμε μέρος σε μια ή περισσότερες συμβολικές δραστηριότητες” Reviewed by kolompos on Σεπτεμβρίου 01, 2021 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια