Υφεση 9% φέτος βλέπει για την Ελλάδα η S&P
Ο οίκος διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ-/Β και το σταθερό outlook
Την πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ-/Β και το σταθερό outlook επιβεβαίωσε για την Ελλάδα ο οίκος Standard and Poor’s. Οπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία αναμένεται να καταγράψει ύφεση 9% το 2020, λόγω της αρνητικής επίδρασης της πανδημίας, προτού ανακάμψει το 2021. Ο οίκος, στο βασικό του σενάριο, προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει σημαντική ανάκαμψη 6,8% το 2021, 5,5% το 2022 και 3,9% το 2023.
Ο οίκος εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια, εν όψει των επιπλοκών της πανδημίας στην οικονομία και τον προϋπολογισμό, κάτι που υποστηρίζει το ελληνικό αξιόχρεο.
Το θετικό και το αρνητικό σενάριο
Η S&P τονίζει ότι το ελληνικό αξιόχρεο θα μπορούσε να υποβαθμιστεί, αν η ανάκαμψη είναι σημαντικά κατώτερη των εκτιμήσεων, περιορίζοντας το δημοσιονομικό “μαξιλάρι” και οδηγώντας σε απόκλιση από τις τρέχουσες προβλέψεις στον προϋπολογισμό.
Στον αντίποδα, θα μπορούσε να αναβαθμίσει το ελληνικό rating αν η επίπτωση της πανδημίας στην οικονομία μετριαστεί και αναστραφεί η συνδεδεμένη τάση επιδείνωσης των στοιχείων του προϋπολογισμού. Καταλύτης αναβάθμισης είναι επίσης η συνεχιζόμενη εφαρμογή οικονομικών πολιτικών για να αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες δομικές προκλήσεις για την οικονομία. Σε αυτό το σενάριο, η έκθεση των τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωνόταν σημαντικά.
Η ελληνική οικονομία
Σε σχέση με την πανδημία, ο οίκος υποθέτει ότι θα υπάρχει ευρέως διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία ως τα μέσα του 2021. Σε αυτό το σενάριο, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει το 2021, σε συνδυασμό με σταθερή πορεία του προϋπολογισμού και μείωση του λόγου χρέος / ΑΕΠ έως και το 2022.
Το ελληνικό αξιόχρεο ωφελείται από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση των τελευταίων ετών. Επίσης, η θέση της χώρας σε όρους χρηματοδότησης έχει βελτιωθεί σημαντικά εντος του 2020 λόγω της αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εχέγγυα αλλά και τη συμφωνία για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ενώ το πρώτο έχει οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές με χαμηλό κόστος, το δεύτερο θα στηρίξει και θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη και, εάν χρησιμοποιηθεί αποδοτικά, θα δράσει ως καταλύτης για περαιτέρω δομικές βελτιώσεις στην ελληνική οικονομία.
Σε όρους ωρίμανσης και μέσου επιτοκιακού κόστους, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο πλεονεκτικά προφίλ χρέους από όλες τις χώρες που καλύπτει ο οίκος. Μετά από μεγάλη αύξηση το 2020, η S&P προβλέπει ότι το χρέος γενικής κυβέρνησης και ο δείκτης χρέους / ΑΕΠ θα αρχίσουν να υποχωρούν από το 2021, υποβοηθούμενα απο την ανάκαμψη και την ομαλοποίηση του προϋπολογισμού.
Το ελληνικό rating περιορίζεται από το ύψος του εξωτερικού και κυβερνητικού χρέους, αλλά και από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό κλάδο.
Κατάρρευση επενδύσεων και εξαγωγών
Η πανδημία και οι επιπτώσεις της θα οδηγήσουν σε σημαντική πτώση του ΑΕΠ εφέτος. Η πανδημία έχει περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες και την οικονομική δραστηριότητα γενικότερα, παρά την αρχική επιτυχία στον περιορισμό της μετάδοσης στο πρώτο κύμα.
Η μικρή αντίδραση της οικονομίας μετά την άρση του lockdown ενέχει σημαντικά ρίσκα δεδομένου του δεύτερου κύματος κρουσμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στους βασικούς της εμπορικούς εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια