«Ενός λεπτού …κραυγή για τα Τροχαία»| φωτο

Από την ομάδα «Με οδηγό τη Ζωή», εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο τύπου:


Οι τρεις μήνες υποχρεωτικής οδικής απενεργοποίησης με μηδενικά Τροχαία ατυχήματα έδειξαν πως μόνο η απαγόρευση σώζει ζωές στους δρόμους μας.


Η ομάδα μας «Με οδηγό τη Ζωή» διεκδικεί οδική υγεία και ασφάλεια με οδηγούς ελεύθερους που επιλέγουν να προσέχουν. Δυστυχώς η επιστροφή στην οδική «κανονικότητα» δεν ήταν αναίμακτη, τουλάχιστον στον τόπο μας. Τα λάθη και οι προχειρότητες αναδύθηκαν εκ νέου μετά την καραντίνα. Ο εφιάλτης επέστρεψε για να μείνει δυστυχώς όπως όλα δείχνουν. Φρικτά ατυχήματα από τις πρώτες κιόλας μέρες λήξης του εγκλεισμού.


Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης. Εμείς ως προκλητικά αδιάφοροι και απείθαρχοι οδηγοί αλλά και η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση με την εγκληματική αμέλεια και παρελκυστική οδική πολιτική που αναπόφευκτα οδηγεί σε απώλεια και διάλυση του κοινωνικού ιστού.
Σχεδόν κάθε κρητική οικογένεια εδώ και αρκετά χρόνια και ειδικά τα τελευταία θρηνεί τους δικούς της νεκρούς και τραυματίες στην άσφαλτο. Πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο η καθυστέρηση δημιουργίας του ΒΟAΚ πηγή του κακού. Οι πόλεις μας έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος της ασυνειδησίας μας.


ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ.


Η ομάδα μας εντόπισε και συγκέντρωσε κάποια σημεία που έχουν δώσει ή δύνανται να δώσουν τροχαία ατυχήματα.


Καλούμε λοιπόν τους αρμόδιους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί και να μεριμνήσουν άμεσα για την πρόληψη του κακού.




Δεν είναι μόνο ο ΒΟΑΚ το πρόβλημα

Οι περισσότεροι δρόμοι στα Χανιά είναι επικίνδυνοι για πεζούς και οδηγούς. Η ομάδα μας στο πλαίσιο των δράσεων της εντόπισε δεκάδες επικίνδυνα σημεία στο δευτερεύον οδικό δίκτυο του Δήμου Χανίων τα σημαντικότερα από τα οποία εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες:


1. Σε οδούς με σημαντική κυκλοφορία όπου δεν υπάρχει χώρος για τους πεζούς. Πολλές ιδιοκτησίες έχουν κτίσει τοίχους καταλαμβάνοντας ακόμη και το χαντάκι απορροής ομβρίων. Αν δοκιμάσεις να περπατήσεις κατά μήκος αυτών των δρόμων νοιώθεις τα αυτοκίνητα σχεδόν να σε «ακουμβούν» …


2. Σε πολλές διασταυρώσεις, ακριβώς επειδή οι περίοικοι έχουν κτίσει μέχρι το όριο στο κράσπεδο του δρόμου, η ορατότητα είναι εξαιρετικά περιορισμένη με αποτέλεσμα να καιροφυλακτεί ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος ατυχήματος.


3. Σε μεγάλους κόμβους (π.χ. κόμβο Σούδας) η έλλειψη σήμανσης και υποχρεωτικής κυκλικής κυκλοφορίας δημιουργεί συνθήκες ακόμη και για θανατηφόρα ατυχήματα. Παράλληλα, η κατασκευή του κόμβου Μουρνιών καθυστερεί αδικαιολόγητα.


ΖΗΤΟΥΜΕ από τον Δήμο, την Αντιπεριφέρεια Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης αλλά και από την ελληνική Πολιτεία να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να εφαρμόσουν το νόμο διευρύνοντας τις επικίνδυνες διαδρομές (π.χ. απαιτώντας από τους ιδιοκτήτες να αφήσουν πεζοδρόμια), κατασκευάζοντας κυκλικούς κόμβους όπου απαιτείται και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ώστε η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στο Δήμο Χανίων να γίνει λιγότερο επικίνδυνη.


Η ομάδα μας «Με οδηγό τη ΖΩΗ» δημιουργήθηκε αυθόρμητα μέσα από βαθιά ανησυχία, τολμάμε να πούμε, και απελπισία για το μέλλον του τόπου μας. Ο αυξανόμενος αριθμός τροχαίων και θυμάτων ήταν το αρχικό κίνητρο και η οδική ασφάλεια το βασικό.


Στις 13 Αυγούστου 2019 η ομάδα μας εξέφρασε για πρώτη φορά δημόσια στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς τη διάθεσή της για διόρθωση των κακώς κειμένων και κάλεσε σε συστράτευση πολίτες και αρχές. Από τότε μέχρι σήμερα πραγματοποιήσαμε δράσεις δυναμικές στον κόμβο Σούδας και στον κόμβο Κλαδισού καθώς και εκδηλώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα.


Συνεχίζουμε δυνατά με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας στους δρόμους.
Όραμά μας μια πόλη, μια χώρα με μηδενικές οδικές απώλειες.


Η σελίδα μας στο fb είναι: «Με οδηγό. τη ΖΩΗ»
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6908861692

«Ενός λεπτού …κραυγή για τα Τροχαία»| φωτο «Ενός λεπτού …κραυγή για τα Τροχαία»| φωτο Reviewed by kolompos on Αυγούστου 30, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια