Συνάντηση με τον πρόεδρο της Aegean Ευτύχη Βασιλάκη πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής στα Χανιά, στο δημαρχείο της πόλης..
Σκοπός της συνάντησης αυτής, που έγινε με πρωτοβουλία της μεγάλης Ελληνικής αεροπορικής εταιρίας, ήταν το μέλλον των πτήσεων της από και προς τα Χανιά.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία των δηλώσεων του κ. Ευτύχη Βασιλάκη:
Παραμένουμε εξαρτημένοι από τις αποφάσεις κάποιων χωρών, οι περιορισμοί που έχουν βάλει οι Σκανδιναβικές χώρες, είναι για τα Χανιά μια πολλή σοβαρή επίπτωση. Συζητήσαμε με τους φορείς των Χανίων, τι διεξόδους μπορούμε να βρούμε από κάποιες άλλες αγορές. Θέλει ευρηματικότητα, γιατί οι μεγάλες αγορές είναι δύσκολες. Θα κοιτάξουμε να δούμε τι μπορεί να γίνει με την Ρουμανία, το Ισραήλ και την Κύπρο. Είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για τεράστια νούμερα φέτος, αλλά έχει σημασία να το κάνουμε με καλή συνεννόηση και η επένδυση να γίνει ακόμη και για την φετινή χρονιά, με το σωστό αποτέλεσμα και να “χτίσουμε” για το 2021. Η ουσία της φετινής χρονιάς, είναι η χώρα μας από την στιγμή που τα πήγε πολύ καλά, να χτίσουμε μια παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά, η οποία θα μας αποζημιώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Για προγραμματισμό…
Ο προγραμματισμός που γίνεται 6 – 8 μήνες πριν, θα χρειαστεί εδώ να γίνει σε λίγες εβδομάδες. Γι αυτό έχει πολλή μεγάλη σημασία, η συνεννόηση μεταξύ των φορέων, για να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός.
Για Σκανδιναβική αγορά…
Δεν είμαι ο ειδικός για την Σκανδιναβική αγορά, οι φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε εμείς, αναφέρουν πως έχουν αναστείλει το πρόγραμμα τους, μέχρι τέλος Αυγούστου. Ελπίζουμε όλοι ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, αλλά δεν είμαστε αισιόδοξοι.
Για την “Βάση” της Aegean στα Χανιά
Τα Χανιά έχουν μια βάση που είναι η Αμερικάνικη κι έχουν κι ένα αεροπλάνο της Aegean, το οποίο είναι εδώ, πολλά χρόνια, αλλά φέτος ναι μεν θα είναι εδώ, αλλά λόγω της έλλειψης της Σκανδιναβικής αγοράς, δεν θα κάνει τις πτήσεις που θα ήθελε να κάνει. Γι αυτό επαναλαμβάνω συζητήσαμε, τι μπορούμε να κάνουμε το διάστημα Ιουλίου Αυγούστου, που δείχνει να είναι χαμένο.
Για την Fraport και τα τέλη αεροδρομίων
Τα τέλη των περιφερειακών αεροδρομίων είναι μια χαρά σε γενικές γραμμές. Η σύμβαση που έγινε με το Ελληνικό Δημόσιο και τους παραχωρησιούχους, έγινε σε πολύ συγκεκριμένα όρια, τα οποία είναι μέσα στα πλαίσια των ανταγωνιστικών χωρών, για να έχουμε και καλά αεροδρόμια. Τα Χανιά, επειδή ήταν τελειωμένο το αεροδρόμιο ήταν μια ειδική περίπτωση,αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι άνθρωποι έχουν κάνει πάρα πολύ σοβαρές επενδύσεις. Η τιμολογιακή πολιτική της Fraport όπως ορίστηκε από το Ελληνικό κράτος, είναι μια χαρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι, τα επόμενα δυο χρόνια που θα είναι χρόνια ανάκαμψης, ότι το σύνολο των Ελληνικών αεροδρομίων – κρατικά και της Fraport – δεν θα μπορούσαν να εξετάσουν σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος, με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια πολιτική επανάκαμψης της αγοράς. Χωρίς τη συνεργασία όμως με το Ελληνικό κράτος, από μόνος του, δεν μπορεί να το κάνει κανείς. Άρα, δεν κάνω κριτική στην Fraport, αντίθετα είμαι ευχαριστημένος από την λειτουργία τους στην χώρα μέχρι τώρα.
Το 50% των επιβατών που έρχονται από την Αθήνα στα Χανιά, είναι ξένοι. Από την Αθήνα συνδέουμε με 80 προορισμούς εξωτερικού τα Χανιά. Το κύριο έργο της Aegean είναι η διασύνδεση – μέσω Αθηνών – με πάρα πολλούς προορισμούς του εξωτερικού και πολλούς προορισμούς της Ελλάδος. Όταν έχουμε 80 προορισμούς από την Αθήνα εξωτερικού, οι οποίοι πριν από 4 με 5 χρόνια, ήταν μόλις 40, αυτοί οι 40 επιπλέον προορισμοί που μπορούν να έρθουν με μια κίνηση και στα Χανιά, είναι το βασικό κέρδος, η βασική επένδυση που κάνουμε, για να βελτιώνουμε την πρόσβαση, σε όλα τα σημεία της χώρας.
“Πρόβλημα” για τα Χανιά η “συγκέντρωση” στην Σκανδιναβική αγορά αλλά…
Το πρόβλημα με την Ανάπτυξη των Χανίων, είναι η σχετική “συγκέντρωση” στην Σκανδιναβική αγορά. Αν υπήρχε μια μεγαλύτερη διασπορά, στην Γερμανική και στην Αγγλική αγορά, με μεγαλύτερα ποσοστά, θα μπορούσε να υπάρξουν περισσότερες πτήσεις από εδώ. Αυτό διαφοροποιεί λίγο τα Χανιά σε σχέση με το Ηράκλειο, το οποίο από την άλλη, σας δίνει ένα πλεονέκτημα στην συγκεκριμένη αγορά, η οποία είναι πάρα πολλή πιστή.
Για τα “ακριβά” εισιτήρια στις γραμμές της Κρήτης
Κάποτε τα καράβια είχαν διπλάσια κίνηση απ΄ότι τα αεροπλάνα, μεταξύ Αθήνας και Κρήτης και σήμερα – μέχρι το 2019 δηλαδή – έχουν διπλάσια κίνηση τα αεροπλάνα από τα καράβια. Ο λόγος είναι ότι η πολιτική των τιμών έχει αλλάξει και είναι 40% χαμηλότερες οι τιμές το 2019, απ΄ότι ήταν το 2010. Αν μου βρείτε άλλο προϊόν που είναι 40% πιο φθηνό τώρα, από το 2010, τότε θα απολογηθώ…
Στη συνάντηση έλαβαν μέρος ο Αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος, κ.Παναγιώτης Σημανδηράκης, στελέχη της Aegean, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών τουριστικών φορέων.
Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις των κ. Καλογερή και Σημανδηράκη
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής
“Η χρονιά που διανύουμε είναι δύσκολη, ειδικά για τον τουριστικό τομέα, στα Χανιά, στην Κρήτη και στην χώρα γενικότερα. Θα γίνει προσπάθεια να σωθεί ένα μέρος της χρονιά με ασφάλεια”.
Ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης
Συζητήσαμε για τα δεδομένα που έχουμε, για τα αιτήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είδαμε ότι ο πρόεδρος της Aegean και οι συνεργάτες του, έχουν επίγνωση της κατάστασης και θέλουν να μας βοηθήσουν, με νέες πτήσεις και νέες υπηρεσίες για να μπορέσουμε όλοι μαζί να διαχειριστούμε αυτή την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια