Τι προτείνει στην Υπουργό Πολιτισμού ο Μιχάλης Ανδριανάκης για την Παλιά Πόλη


Την επαναφορά της Προγραμματικής Σύμβασης για την Παλιά Πόλη των Χανίων, μεταξύ Δήμου και ΥπΠΟ, η οποία θα λύσει σημαντικά προβλήματα,όπως υποστηρίζει,  ζητά ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη αύριο Τετάρτη, στα Χανιά της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά  ο κ. Ανδριανάκης, αναδημοσιεύοντας δύο αεροφωτογραφίες της Παλιάς Πόλης, μία του 1939(πριν του καταστροφικούς Γερμανικούς βομβαρδισμούς και την εφαρμογή μεταπολεμικά του εξίσου καταστροφικού σχεδίου Δοξιάδη) και μία του 2004, από την αερολέσχη Χανίων, η επαναφορά της Προγραμματικής Σύμβασης, που καταργήθηκε χωρίς λόγο, θα συμβάλει ώστε να λυθούν κάποια σοβαρά θέματα που ταλαιπωρούν τον τόπο επί δεκαετίες.

αεροφωτογραφία του 1939

Όπως γράφει ο γνωστός Αρχαιολόγος:

Οι καταστροφές από τους Γερμανικούς βομβαρδισμούς του 1941, «έφεραν» κάποιες ακόμη σοβαρές συνέπειες στην παλιά πόλη των Χανίων, με την εφαρμογή του «Νέου Ρυμοτομικού Σχεδίου», που συντάχθηκε από το Γραφείο Δοξιάδη.

Προβλεπόταν νέες ρυμοτομήσεις, κατεδαφίσεις ακόμη και μνημείων, αστικός αναδασμός και άλλα για τον «εκσυγχρονισμό» της παλιάς πόλης.

Εφαρμόστηκε μέχρι το 1965 που η παλιά πόλη χαρακτηρίστηκε σε «Ιστορικό διατηρητέο μνημείο», αλλά συνεχίζει μέχρι σήμερα να ισχύει στο όνομα των γνωστών αντιφάσεων.

Πρώτη προσπάθεια για κατάργηση της αντίφασης ξεκίνησε το 1977 με τη Μελέτη για τη Μεσαιωνική πόλη των Ρωμανού-Καλλιγά.

Αεροφωτογραφία Κοσμάς Κιμιωνής (Αερολέσχη Χανίων 2004).

Επανήλθε στη δεκαετία του 1990 στο πλαίσιο της Προγραμματικής Σύμβασης ΥΠΠΟ και Δήμου Χανίων, όταν έγινε μια πολύ σοβαρή επικαιροποίηση, που και πάλι «έμεινε στα χαρτιά».

Έτσι το μεγάλο αυτό πρόβλημα παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι σήμερα. Η παλιά πόλη αποτελεί μια «μαύρη τρύπα» στο νέο ΓΠΣ που συντάσσεται.

Μήπως θα πρέπει η κ.Υπουργός Πολιτισμού, που θα έλθει αύριο στα Χανιά θα πρέπει να επαναφέρει το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης, που καταργήθηκε χωρίς λόγο και να λυθούν κάποια σοβαρά θέματα που ταλαιπωρούν τον τόπο επί δεκαετίες;

Τα θέματα των Χανιών τα γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Τι προτείνει στην Υπουργό Πολιτισμού ο Μιχάλης Ανδριανάκης για την Παλιά Πόλη Τι προτείνει στην Υπουργό Πολιτισμού ο Μιχάλης Ανδριανάκης για την Παλιά Πόλη Reviewed by kolompos on Φεβρουαρίου 18, 2020 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια