Για πρώτη φορά στα χρονικά του ΕΒΕΧ εγκρίθηκε προϋπολογισμός με το δικαίωμα της “διπλής” ψήφου που δίνεται στον πρόεδρο
Για πρώτη φορά στα χρονικά του ΕΒΕΧ εγκρίθηκε προϋπολογισμός με το δικαίωμα της “διπλής” ψήφου που δίνεται στον πρόεδρο. Έτσι, αν και υπήρξε ισοψηφία, καθοριστικό αποδείχθηκε το δικαίωμα αυτό, με αποτέλεσμα η ψήφος υπέρ του κ. Αντώνη Ροκάκη να είναι αυτή που “πέρασε” τον προϋπολογισμό.
Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν από τον οικονομικό επόπτη, Νίκο Ηλιάκη, ήταν τα εξής:
- Έσοδα, 1,87 εκ. ευρώ (-31.000 ευρώ από το 2019)
- 220.000 (ταμειακό υπόλοιπο)
- 630.000 (ομόλογο)
- 1,84 εκ. ευρώ (-9.400 ευρώ από 2019)
- Μηδενίζεται η επιχορήγηση στην ΕΤΑΝ
- Αύξηση της δαπάνης με 240.000 για συμμετοχή στο ΕΠΙΧΕΙΠΑ
“Ο προϋπολογισμός έχει βασιστεί και σε προηγούμενους, ώστε να μπορεί να δουλέψει το ΕΒΕΧ και να μην χρειάζονται τροποποιήσεις μέσα στη χρονιά”, τόνισε ο κ. Ηλιάκης.

“Θα περιμέναμε, εκτός των αριθμών, να μας πείτε πως στήθηκε ο προϋπολογισμός και τι στόχους έχει. Δεν ακούσαμε κάτι τέτοιο στην εισήγηση, που λάβαμε μόλις σήμερα. Ζητούμενο είναι η βιωσιμότητα του φορέα και σε αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Για φέτος, δε μπορούμε να προϋπολογίζουμε έσοδα 1,9 εκ. ευρώ και αυτά να είναι 630.000 ευρώ. Μένει όμως και ένας μήνας το 2019 και πρέπει να δούμε τα έξοδά του, γιατί θα υπάρχουν έξοδα. Τα έσοδα δείχνουν μία πτωτική τάση που πρέπει να προβληματίσει, σε όλους τους τομείς, από το 2017 και μετά. Κόπηκε η οικονομική στήριξη στις εκθέσεις εξωτερικού, κόπηκε η διαφημιστική δαπάνη… Που είναι το αναπτυξιακό; Μιλάμε μόνο για διαχείριση!”, είπε μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Γιάννης Μαργαρώνης, ο οποίος ζήτησε επιπλέον αναλυτικό εξοδολόγιο για τη συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. “Με προβληματίζει πως θα βγει ο προϋπολογισμός αυτός και πολύ φοβάμαι ότι το αποθεματικό θα είναι… μηδενικό το 2020, άντε το 2021. Σε γενικές γραμμές, θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό, θέτοντας ως βασικό ζήτημα αυτό με κάποιους κωδικούς, πως μπαίνουν και βγαίνουν τα χρήματα”, κατέληξε ο κ. Μαργαρώνης.

“Είναι πάγια η θέση μας να μην ψηφίζουμε προϋπολογισμούς, όχι από ιδεοληψία, αλλά επειδή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν θεωρούμε ότι μπορεί ο προϋπολογισμός να προσφέρει κάτι παραπάνω και θα απέχουμε από την ψηφοφορία”, σημείωσε ο κ. Νίκος Βουρλάκης.

Ο κ. Γιάννης Φραγκάκης, ζητώντας τον λόγο επί της διαδικασίας πριν την ψηφοφορία, σημείωσε πως τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό τον καθορίζει η εκάστοτε διοίκηση και όχι η υπηρεσία. “Όσες απαντήσεις πήραμε τις πήραμε από τον υπηρεσιακό διευθυντή και όχι την πολιτική ηγεσία. Θα ήθελα λοιπόν να ακούσω τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας και αυτό θα πρέπει να γίνει πριν την ψηφοφορία”, πρόσθεσε.
“Πρώτα θέλω να ακούσω την τοποθέτηση του προέδρου και μετά να ψηφίσω. Βλέπω ότι ο προϋπολογισμός έχει πραγματικά έσοδα στο 1/3 από τα προβλεπόμενα. Βλέπω ένα μη ρεαλιστικό προϋπολογισμό. Μη μας καλείτε λοιπόν να ψηφίσουμε κάτι τέτοιο. Αν θέλετε να μας πείσετε, να τοποθετηθείτε και να μας πείτε ποιες είναι οι προοπτικές του, μήπως και έχουμε καταλάβει λάθος”, σχολίασε ο κ. Σήφης Χιωτάκης.

“Ο προϋπολογισμός, όπως ξέρετε όλοι, διαμορφώνεται από την υπηρεσία, βάσει των ιδεών και των προτάσεων της διοίκησης και όχι μόνο, αλλά και με βάση τις συνθήκες εσόδων και εξόδων. Το συζητήσαμε και σε διοικούσα που ήταν ο κ. Μαργαρώνης και αλλάξαμε κάποια πράγματα. Όσο για την φιλοσοφία, είναι η συγκεκριμένη που ακολουθείται τα τελευταία 20 χρόνια που συντάσσεται από την υπηρεσία. Για τις ανησυχίες των μειωμένων εσόδων, έχουμε κι εμείς τις ανησυχίες μας και γι’ αυτό το λόγο ο απολογισμό το 2018 είχε κατά 190.000 λιγότερα έξοδα από το 2017. Έτσι φτάνουμε να έχουμε αυτό το ταμειακό υπόλοιπο φέτος”, είπε από πλευράς του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης.
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με την “διπλή” ψήφο του προέδρου του ΕΒΕΧ Αντώνη Ροκάκη, καθώς 12 ψήφισαν υπέρ, 12 κατά, ενώ ο κ. Βουρλάκης απείχε της διαδικασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια