επικίνδυνα σπίτια σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά τι δήλωσε ο Δήμαρχος
Περίπου 200 κατοικίες σε διάφορες περιοχές του Δήμου Πλατανιά έχουν κριθεί επικίνδυνες ή πολύ επικίνδυνες καθώς έχουν υποστεί ρωγμές και σοβαρές φθορές μετά την κακοκαιρία που έπληξε τα Χανιά τον περασμένο χειμώνα.
Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Γ.Γρ. Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, το πρωί της Παρασκευής.
Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Μαλανδράκης.«Πήραμε μια εικόνα από το Τμήμα Φυσικών Καταστροφών από το κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών που έχει συσταθεί και εδρεύει στον ΟΑΚ, όπου μιλάμε για εκατοντάδες κατοικίες όπου σύμφωνα με την τελική αποτύπωση που πήραμε τώρα τον Οκτώβριο έχουν χαρακτηρισθεί κόκκινα και κίτρινα σπίτια. Τονίζεται πως πρέπει να εκπονηθεί μια μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, διότι εάν δεν εκδοθεί αυτή η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν οι περιοχές αυτές επαπειλούμενες όπως λέγονται».
«Όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν ενημερωθεί και εγγράφως και τηλεφωνικώς μέσα στο καλοκαίρι ακριβώς για να γνωρίζουν το πρόβλημα που υπάρχει. Όταν πήραμε την τελική λίστα από το τμήμα αυτό, ζητήσαμε άμεσα από το ΙΓΜΕ να κάνει μια γεωλογική μελέτη καταλληλότητας των εδαφών, δηλαδή πώς τα εδάφη θα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για να βγουν άδειες οικοδομικές. Το ΙΓΜΕ μας απάντησε άμεσα ότι θέλει το λιγότερο 6 μήνες. Επειδή είναι πιστοποιημένος φορέας, εμείς ζητάμε με επείγον έγγραφό μας προς το ΙΓΜΕ να έρθει να πληρώσουμε ως Δήμος και να κάνει άμεσα την προγραμματική σύμβαση για να γίνει η μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας, η οποία θα δείξει τι θα γίνει με τις άδειες οικοδομών ή τις αποκαταστάσεις των κτιρίων. Χωρίς αυτό δεν μπορούν να βγουν άδειες αποκατάστασης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Πλατανιά.
Σύμφωνα με τον κ. Μαλανδράκη, «αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες είναι ότι όσων τα κτίρια εκεί είναι δευτερεύουσα κατοικία έχουν να μείνουν, αν όμως είναι η πρώτη κατοικία θα πρέπει να δουν αν μπορούν να φιλοξενηθούν σε κάποιον συγγενή τους ή αν δεν έχουν πού να μείνουν να απευθυνθούν στον Δήμο να δούμε πού μπορούν να φιλοξενηθούν».
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πλατανιά επικίνδυνα σπίτια βρίσκονται ενδεικτικά στους Λάκκους, στα Καράνου, στα Μεσκλά, στο Φωτακάδο, στο Γαβαλομούρι, στα Παλιά Ρούματα, στον Πρασσέ και στον Ντερέ.
Παράλληλα ο κ. Μαλανδράκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αποκατάστασης της προσβασιμότητας και της διέλευσης του οδικού δικτύου.
«Ασφάλεια στο δίκτυο δεν υπάρχει. Κάνουμε συνέχεια παρεμβάσεις αλλά μέχρι να μπορέσουμε να κάνουμε έργα σε σχέση και με τον χρόνο που μας έστειλαν τα χρήματα και τις διαδικασίες που απαιτούνται και με τις μελέτες που είναι πολύ δύσκολες και απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς είναι έργα γεωτεχνικά, γεωλογικές, υδραυλικές μελέτες. Όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα θα πρέπει οι δημότες ή οι επισκέπτες να αποφεύγουν το δίκτυο που έχει πληγεί», ανέφερε ο Δήμαρχος Πλατανιά. Τα χρήματα που δόθηκαν άμεσα ήταν το 1 εκατομμύριο που χρησιμοποιήσαμε στα μηχανήματα διέλευσης. Τα 33 εκατομμύρια ήρθαν στον Δήμο τέλος Ιουλίου, ενώ ήταν εγκεκριμένα από τα μέσα Απριλίου και στη συνέχεια με τις διαδικασίες που προβλέπονταν από τα Δημοτικά Συμβούλια -αλλαγές και αποφάσεις- αρχίσαμε να κάνουμε διαδικασίες μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, δεν γίνονταν νωρίτερα».
«Έχουμε όμως ήδη συνεργαστεί με μελετητικές ομάδες, έχουμε κάνει τροποποίηση του τεχνικού δελτίου και περιμένουμε την έγκριση από την Αποκεντρωμένη. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κάνουμε τη διαδικασία που μας επιτρέπει ο νόμος για απευθείας διαπραγμάτευση στα έργα σημειακών παρεμβάσεων τα οποία θα ανακουφίσουν και θα δώσουν λύσεις σε αρκετά όχι όμως σε όλα τα προβλήματα. Η οριστική λύση θα δοθεί με οριστικές μελέτες που είναι ειδικού τύπου που χρειάζονται χρόνο και έχουν μεγάλο κόστος» κατέληξε ο Δήμαρχος Πλατανιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια