Ανδριανάκης: Η συμπεριφορά του νέου Δημάρχου δείχνει ή ασχετοσύνη ή παραπληροφόρηση ή υπερβολική αλαζονεία ή και τα τρία μαζί



Στην αντεπίθεση πέρασε ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλης Ανδριανάκης, με αφορμή την «συγκαλυμμένη» όπως την χαρακτήρισε επίθεση, που θεωρεί ότι δέχτηκε από το Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τελευταίου στην εκδήλωση που οργάνωσε το απόγευμα του Σαββάτου, η ομάδα TedxChania, για θέματα που αφορούν το δημόσιο χώρο στα Χανιά.

Ο κ. Ανδριανάκης χαρακτηριστικά αναφέρει ότι δεν κατάλαβε το λόγο της «συγκαλυμμένης επίθεσης για άσχετα θέματα με εκείνο το «μειλίχιο» ύφος και της επιλεκτικής διοχέτευσης στα ΜΜΕ του νέου (και στην ηλικία) κ.δημάρχου , που μάλλον δεν έδωσε σημασία στα όσα σοβαρά ειπώθηκαν και τα οποία στο κάτω-κάτω κατά κανένα τρόπο δεν έθιγαν τον ίδιο».

Και ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων συνεχίζει: «Όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε πολλούς άλλους που βρέθηκαν εκεί, ή μου τηλεφώνησαν, έκανε πολύ κακή η εντύπωσή η αχαρακτήριστη συμπεριφορά αυτή, που δείχνει, ή ασχετοσύνη, ή παραπληροφόρηση, ή υπερβολική αλαζονεία, ή και τα τρία μαζί».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Ανδριανάκη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: 

Μου ζητήθηκε από την ομάδα TedxChania, που οργανώνει ανάλογες συζητήσεις, να μιλήσω για ένα θέμα με κεντρικό τίτλο «Παρανοήσεις». Θεώρησα σκόπιμο να αναφερθώ σε μεγάλα θέματα, που αφορούν στην παλιά πόλη Χανίων και χρονίζουν απαράδεκτα εξαιτίας ενός μίγματος παρανοήσεων, άγνοιας, αδιαφορίας, ή πολιτικού κόστους (και οφέλους). Τα θέματα στα οποία επικέντρωσα την ομιλία μου και που εξακολουθώ να πιστεύω μαζί με πολλούς από εσάς που τα γνωρίζετε πολύ καλά, πως αποτελούν βασικά προβλήματα και φταίνε σε μεγάλο βαθμό για τα χάλια του διατηρητέου οικισμού είναι συνοπτικά τα παρακάτω:

-Η κατά καιρούς έλλειψη συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ των φορέων, που έχουν κατεξοχήν την ευθύνη της παλιάς πόλης, δηλαδή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και λιγότερο κάποιων άλλων. Αναφέρθηκα στη χρησιμότητα της μεγάλης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης και πολλών άλλων φορέων, όπου ο σοβαρός διάλογος είχε λύσει πάρα πολλά θέματα στο παρελθόν και καταργήθηκε (στο Ρέθυμνο εξακολουθεί να υπάρχει) χωρίς λόγο, μάλλον από παρανόηση, καθώς και την ανάγκη να αναβιώσει.

-Την απαράδεκτη ιστορία της εξαιρετικής «Μελέτης Ανάδειξης της Μεσαιωνικής πόλης Χανίων», γνωστής ως ΄»Μελέτη Ρωμανού-Καλλιγά», που ρυθμίζει το νομικό και μνημειακό καθεστώς, καθώς και τις χρήσεις των χώρων. Θύμισα πως παραδόθηκε στο Δήμο το 1977!!!!, χρειάστηκε να επικαιροποιηθεί στη δεκαετία του 1990!!! και η υπόθεση «έμεινε στη μέση» χωρίς να θεσμοθετηθεί ακόμη, μια επίσης μεγάλη παρανόηση για τη χρησιμότητά της.

-Το θέμα της ανάδειξης των μοναδικής σημασίας βενετσιάνικων οχυρώσεων, που παραχωρήθηκαν από την Κρητική Πολιτεία στο Δήμο το 1903 για κατεδάφιση και ταλαιπωρούνται για πάνω από εκατό χρόνια από λανθασμένες ενέργειες και χρήσεις (ιδίως ως χώροι στάθμευσης και όχι μόνο).

Είπα για και τη σημασία τους στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της πόλης, που ασφυκτιά χωρίς ελεύθερους και χώρους πρασίνου καθώς και την ανάγκη δημιουργίας χώρων στάθμευσης στα όρια της παλιάς πόλης για την απελευθέρωσή των οχυρώσεων και τη βελτίωση του κυκλοφοριακού, κάτι που ξεκίνησε και έμεινε στη μέση (Εθνικό Στάδιο) και στο οποίο αναφέρομαι συχνά (τόνισα μάλιστα τη θετική ενέργεια του νέου δημάρχου με την άμεση διεκδίκηση και για το σκοπό αυτό του οικοπέδου της ΑΒΕΑ).

Μια ακόμη μεγάλη παρανόηση ως προς τη διαχείριση ενός μεγάλου μνημείου, για την ανάδειξη του οποίου κάποιοι από εμάς, ξοδέψαμε πολύ όχι μόνο από τον υπηρεσιακό μας χρόνο, αλλά από τη ζωή μας για να αρχίσει να φαίνεται κάποιο αποτέλεσμα, παρά τις παρανοήσεις και τις συγκρούσεις.

-Το θέμα των μεγάλων αποφάσεων, που πάρθηκαν επιτόπου από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το 1977 και τις «παρανοήσεις» που υπήρξαν για την υλοποίηση κάποιων (ξενοδοχείο «Ξενία», Λιμενικό Περίπτερο) με αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση.

-Την «παρανόηση» της χρησιμοποίησης του δημόσιου, ελεύθερου χώρου σαν κλειστού ιδιωτικού στο λιμάνι και αλλού και τις επί χρόνια ανεπιτυχείς προσπάθειες για αντιμετώπιση του απαράδεκτου φαινομένου της μορφολογικής κακοποίησης της παλιάς πόλης.

-Την παρανόηση με ανάμιξη διάφορων φορέων της μη παραχώρησης από το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Υπουργείο Πολιτισμού το 1994 του κτηρίου της πρώην έδρας της Κρητικής Πολιτείας (Πέμπτη Μεραρχία) για τη στέγαση ενός μουσείου, ανάλογου με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο. Αν προχωρούσε, σήμερα δεν θα υπήρχε η επί χρόνια παράνομη κατάληψη, ούτε θα χρειαζόταν να μετατραπεί με άλλα δυο μνημεία σε ιδιωτικό ξενοδοχείο.

-Κατέληγα πως κάποια από τα θέματα αυτά θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν, κάποια άλλα να μην επαναληφθούν και ότι επιτέλους θα πρέπει κάποτε να υπάρξει μακροχρόνιος σχεδιασμός, αν θέλουμε να κάνουμε καλό στον τόπο.

-Δεν κατηγόρησα κανένα, απλά επεσήμανα κάποιες σοβαρές παρανοήσεις και δυσλειτουργίες, που κρατούν για πολλά χρόνια. Χάρηκα για τις ερωτήσεις, που έκαναν πολλά νέα παιδιά που ήταν στο ακροατήριο και για το ενδιαφέρον που έδειξαν για τα θέματα αυτά.

Αυτός που μάλλον δεν κατάλαβε τίποτα, ούτε φαίνεται να τον ενδιέφερε το θέμα, ήταν ο νέος δήμαρχος της πόλης.

Έτσι δεν κατάλαβα το λόγο της συγκαλυμμένης επίθεσης για άσχετα θέματα με εκείνο το «μειλίχιο» ύφος και της επιλεκτικής διοχέτευσης στα ΜΜΕ του νέου (και στην ηλικία) κ.δημάρχου , που μάλλον δεν έδωσε σημασία στα όσα σοβαρά ειπώθηκαν και τα οποία στο κάτω-κάτω κατά κανένα τρόπο δεν έθιγαν τον ίδιο.

Αντίθετα του αναγνωρίστηκαν καλές προθέσεις και πιστεύω πως τον ωφελούσαν, ώστε να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος, που όλοι τα γνωρίζουμε και τα σχολιάζουμε. Φυσικά του απάντησα καταλλήλως στα ΜΜΕ για όλα όσα είπε.

Όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε πολλούς άλλους που βρέθηκαν εκεί, ή μου τηλεφώνησαν, έκανε πολύ κακή η εντύπωσή η αχαρακτήριστη συμπεριφορά αυτή, που δείχνει, ή ασχετοσύνη, ή παραπληροφόρηση, ή υπερβολική αλαζονεία, ή και τα τρία μαζί.

Κανένα από αυτά δεν είναι καλό και καλό θα ήταν να μην το επαναλάβει και σε άλλους.

Ο καθένας σε αυτό τον τόπο έχει (ή αρχίζει να έχει) την ιστορία του

Ανδριανάκης: Η συμπεριφορά του νέου Δημάρχου δείχνει ή ασχετοσύνη ή παραπληροφόρηση ή υπερβολική αλαζονεία ή και τα τρία μαζί Ανδριανάκης: Η συμπεριφορά του νέου Δημάρχου δείχνει ή ασχετοσύνη ή παραπληροφόρηση ή υπερβολική αλαζονεία ή και τα τρία μαζί Reviewed by kolompos on Σεπτεμβρίου 30, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια