Καμπανάκια κινδύνου Στουρνάρα για την οικονομία – Κάντε τώρα μεταρρυθμίσεις



Καμπανάκια κινδύνου για μια σειρά από προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, κρούει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην έκθεσή του που δημοσιεύεται σήμερα, ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει ότι το ΑΕΠ θα επιταχυνθεί φέτος με ρυθμό 1,9% και συστήνει σειρά μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με τους κινδύνους για την οικονομία, εσωτερικούς κι εξωτερικούς, ο διοικητής τονίζει:

«Όσον αφορά το εξωτερικό περιβάλλον, κίνδυνοι μπορούν να προκύψουν από μια μεγαλύτερη του αναμενομένου επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας του εμπορικού προστατευτισμού, από μια πιθανή απότομη διόρθωση στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, που θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος και να περιορίσει τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, από το ενδεχόμενο μιας μη συντεταγμένης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit) και άλλες γεωπολιτικές εξελίξεις».

Για τους εσωτερικούς κινδύνους επισημαίνει: «Σε ότι αφορά το εγχώριο περιβάλλον, καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ή και ακύρωσή τους θα επιδράσουν αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα και την οικονομική δραστηριότητα.

Υπάρχουν επίσης σημαντικοί κίνδυνοι στο δημοσιονομικό τομέα λόγω των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές των συντάξεων.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, η δημοσιονομική επίπτωση των πρόσφατων επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων ξεπερνά το 1,0% του ΑΕΠ το 2019 και τα επόμενα έτη.Συνεπώς, η υιοθέτηση των επεκτατικών μέτρων δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επαναξιολογήσει την επίδραση των μέτρων το φθινόπωρο του 2019. Επιπλέον δημοσιονομικοί κίνδυνοι για το 2020 και το 2021 συνδέονται με την κατάργηση της νομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου ορίου στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και των αντισταθμιστικών του μέτρων».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι καθυστέρησε η υλοποίηση του σχεδίου που είχε προταθεί.

Καμπανάκια κινδύνου Στουρνάρα για την οικονομία – Κάντε τώρα μεταρρυθμίσεις Καμπανάκια κινδύνου Στουρνάρα για την οικονομία – Κάντε τώρα μεταρρυθμίσεις Reviewed by kolompos on Ιουλίου 01, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια