Τι δηλώνει ο Π.Πολάκης από τα Χανιά για τις καταστροφές και το ενδεχόμενο εκκένωσης χωριών

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η ευρεία σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, με την συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Απόστολου Βουλγαράκη, των περισσότερων δημάρχων του νομού και άλλων αρμοδίων.

Από δημάρχους στη σύσκεψη έδωσαν το παρών οι κύριοι Βάμβουκας (Χανιά), Μαλανδράκης (Πλατανιάς), Περράκης (Καντάνου-Σελίνου) και Ζερβός (Σφακιά).

Κατά τη σύσκεψη ο κ.Πολάκης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι έχει οριστεί από τον πρωθυπουργό  και ως συντονιστής των έργων στην Κρήτη  τόνισε την ανάγκη της άμεσης αποκατάστασης των ζημιών προκειμένου σε πρώτη φάση να αποκατασταθεί η πρόσβαση σε κάθε περιοχή και κάθε σημείο του νομού. Επεσήμανε μάλιστα ότι ήδη έχουν εγκριθεί τα 10 εκ. ευρώ για τις τελευταίες θεομηνίες, ενώ έχουν εγκριθεί για κάθε δήμο χρήματα για τις εξίσου δυνατές κακοκαιρίες της 14ης και 15ης Φεβρουαρίου, ενώ τόνισε  ότι θα διατεθούν όσα χρήματα  χρειαστούν.

Παράλληλα σημείωσε επίσης ότι οι δήμαρχοι, θα πρέπει να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό τα τεχνικά δελτία, για να εγκριθούν οι χρηματοδοτήσεις και να γίνουν άμεσα οι παρεμβάσεις αποκατάστασης. Μάλιστα όπως είπε σε αυτό θα συνδράμουν και μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών που βρίσκονται ήδη στα Χανιά ώστε να βοηθήσουν στην καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:00
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
01:27

Εξετάζεται η περίπτωση για μερική εκκένωση χωριών του Δήμου Πλατανιά και η μεταφορά ηλικιωμένων

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ήρθε η πληροφορία μέσω του δημάρχου Πλατανιά κ.Μαλανδράκη ότι έχουν παρατηρηθεί εκτεταμένα φαινόμενα καθίζησης στο χωριό Λάκκοι όπως επίσης στα Μεσκλά στον Πρασέ και άλλες ορεινές περιοχές.

Μάλιστα ήδη κάποιες οικίες έχουν εκκενωθεί ενώ κι άλλες έχουν κριθεί ακατάλληλες με τους ιδιοκτήτες ωστόσο να παραμένουν με δική τους ευθύνη. Αυτό μετέφερε ο αντιδήμαρχος Πλατανιά Μανώλης Σολιδάκης και η μηχανικός του Δήμου Ναταλία Πιμπλή, που πραγματοποιούν αυτοψία, μαζί με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Γιώργο Σεργάκη.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη τόσο ο κ.Πολάκης όσο και ο κ.Μαλανδράκης συμφώνησαν ότι είναι φρόνιμο να εξεταστεί και η περίπτωση μερικής εκκένωσης των χωριών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και τα οποία μετά τις καταρρεύσεις των γεφυρών έχουν απομονωθεί. Τουλάχιστον να μεταφερθούν σε άλλα ασφαλή σημεία ηλικιωμένοι και ασθενείς.

Ειδικά στους Λάκκους υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς ο κεντρικός δρόμος του χωριού έχει υποστεί τεράστια καθίζηση, με συνέπεια να ο κίνδυνος να μεγάλος.

Πάντως απόφαση δεν πάρθηκε ακόμα καθώς θα πρέπει να συνεκτιμηθούν όλα τα ενδεχόμενα και να ολοκληρωθεί η αυτοψία των αρμόδιων.

Μέχρι τώρα έχει γίνει αυτοψία σε 14 σπίτια ενώ το πόρισμα θα σταλεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τι δηλώνει ο Π.Πολάκης από τα Χανιά για τις καταστροφές και το ενδεχόμενο εκκένωσης χωριών Τι δηλώνει ο Π.Πολάκης από τα Χανιά για τις καταστροφές και το ενδεχόμενο εκκένωσης χωριών Reviewed by kolompos on Φεβρουαρίου 27, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια