Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα- Στα μέσα Ιανουαρίου ολοκληρώνει τη διαδικασία στα Σκόπια ο Ζάεφ



Όπως όλα δείχνουν και με τους γρήγορους ρυθμούς που κινούνται οι διαδικασίες στα Σκόπια, το αργότερο στις 15 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα η «καυτή πατάτα» της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών να περνά πλέον στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Καθώς είναι σίγουρο ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αποτελέσει ένα από τα βασικά «κλειδιά» στην πορεία προς τις κάλπες, ο χρόνος για τις οποίες ούτως ή άλλως μετράει αντίστροφα, τα σενάρια πλέον του Μαρτίου ή του Μαΐουεμφανίζονται ισχυρότερα από την ολοκλήρωση της... τετραετίας.

Στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπραςδέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις για τους πολιτικούς χειρισμούς περί τη συμφωνία, καθώς έχει διασφαλίσει την «ανοχή» τόσο των μεγάλων παικτών της διεθνούς σκηνής, όσο και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ, ώστε να αποφασίσει ο ίδιος τον χρόνο και τον τρόπο που θα έλθει προς κύρωση στη Βουλή.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα, εάν το επιλέξει, να κυρώσει μεν, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά να μεταθέσει την ψήφιση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ για αργότερα,ακόμη δηλαδή και μετά τις εθνικές εκλογές, ώστε η «καυτή πατάτα» να περάσει στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης.

Κατά πληροφορίες, το επικρατέστερο σενάριο είναι ο πρωθυπουργός να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών σχετικά άμεσα, δηλαδή περί τα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, o κατ’ αρχάς σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπει, παράλληλα, πως δεν θα καθυστερήσει ούτε η ψήφιση του πρωτοκόλλου ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Δι’ αυτού του τρόπου η Αθήνα θα είναι συνεπής με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας που υπεγράφη με τα Σκόπια το περασμένο καλοκαίρι, ενώ ο κ. Τσίπρας θα ενισχύσει την εικόνα του στη διεθνή σκηνή ως πολιτικού που τηρεί τις δεσμεύσεις του.

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα- Στα μέσα Ιανουαρίου ολοκληρώνει τη διαδικασία στα Σκόπια ο Ζάεφ Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα- Στα μέσα Ιανουαρίου ολοκληρώνει τη διαδικασία στα Σκόπια ο Ζάεφ

Reviewed by kolompos on Ιανουαρίου 01, 2019 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια