Δήμος Σφακίων: Αξιοποίησε παλιά γεώτρηση (φωτό)



Στην αξιοποίηση μια γεώτρησης που είχε διανοιχτεί το 1992 προχώρησε ο δήμος Σφακίων.


Οι εργασίες έγιναν από την ΥΕΒ σε γεώτρηση που βρίσκεται στην έξοδο του φαραγγιού του Αργουλέ και παρέμεινε ανενεργή μέχρι σήμερα.

Όπως ενημερώνει ο δήμος Σφακίων: “Αρχικά με ιδίους πόρους διενεργήσαμε τον έλεγχο στις σωληνώσεις και στα φίλτρα της εγκατάστασης με χρήση ρομποτικής κάμερας και αφού διαπιστώθηκε η καλή λειτουργία τους προχωρήσαμε σε εγκατάσταση σωληνώσεων και αντλίας πραγματοποιώντας 48ωρη άντληση με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δεδομένα, ήτοι φθάσαμε σε άντληση 100 κυβικών την ώρα χωρίς να αυξομειώνετε η στάθμη από τα 150 μέτρα.

Στη συνέχεια λήφθηκαν δείγματα νερού για λογαριασμό του δήμου από τον ΟΑΚ τα οποία μεταφέρθηκαν στο χημείο της ΔΕΔΥΑΧ προκειμένου να γίνει ανάλυση των αποτελεσμάτων, όπου διαπιστώθηκε ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού είναι εξαιρετικά, ήτοι τα χλωριούχα με ανώτατη επιτρεπτή συγκέντρωση για το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης τα 250 mg/l το αποτέλεσμα είναι 40 mg/l.

Ο Δήμος με βάση τα ανωτέρω θα κινηθεί άμεσα για την αξιοποίηση της γεώτρησης προχωρώντας σε τεχνοοικονομική μελέτη αναζητώντας χρηματοδότηση για τη λειτουργία της.

β) εκτελέστηκε από τον ανάδοχο εργολάβο με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης και από ιδίους πόρους εργασίες της υδατοδεξαμενής χωρητικότητας 1000 κυβικών που βρίσκεται στην τοποθεσία «Οψιμοσυκιά» στη Σκαλωτή Σφακίων αντιμετωπίζοντας τις μεγάλες διαρροές που υπήρχαν με συνέπεια τα προβλήματα υδροάδρευσης της περιοχής και του κόστους λόγω της αυξημένης λειτουργίας.

Ο Δήμος προχωράει άμεσα σε αντικατάσταση από ιδίους πόρους των εγκαταστάσεων και των εργασιών στη γεώτρηση της Ανώπολης όπου διαπιστώθηκε η μη λειτουργία τους στις 30/12/2018, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το συντομότερο δυνατό το πρόσκαιρο πρόβλημα ύδρευσης που προέκυψε στη  Τ.Κ. Ανώπολης. Στην  γεώτρηση αυτή είχε γίνει πριν από 2,5 χρόνια αντικατάσταση με καινούργια αντλία κόστους 15.000 € από ιδίους πόρους και ευελπιστούμε ότι ο Ο.Α.Κ. στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει με το Δήμο θα προβεί όπως κατ’ επανάληψη έχει ζητηθεί σε χωροθέτηση νέας γεώτρησης στην περιοχή Γλυκά Νερά προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα ύδρευσης της Τ.Κ. Ανώπολης λόγω εξυπηρέτησης της από μια μοναδική γεώτρηση χωρίς δεύτερη αντλία και διασύνδεση με το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης στην περιοχή Ίλιγγας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δήμος εξασφάλισε το αναγκαίο χρηματικό ποσό για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων αλλά ο μοναδικός ανάδοχος εργολάβος  υπαναχώρησε και η  ανάθεση που επιχείρησε ο Δήμος για το σκοπό αυτό, εξασφαλίζοντας όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις υποβάλλοντας αίτημα στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης το οποίο δεν κρίθηκε επιλέξιμη με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες.”

Δήμος Σφακίων: Αξιοποίησε παλιά γεώτρηση (φωτό) Δήμος Σφακίων: Αξιοποίησε παλιά γεώτρηση (φωτό)

Reviewed by kolompos on Δεκεμβρίου 31, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια