Προειδοποίηση ΔΝΤ: Αν δεν περικοπούν οι συντάξεις θα υπονομεύσουν την ...


Η αυστηρή προειδοποίηση ότι "οποιαδήποτε καθυστέρηση" στις μεταρρυθμίσεις της περικοπής του αφορολόγητου και των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων "θα υπονομεύσει σοβαρά την αξιοπιστία των προσδοκιών στις οποίες βασίζονται οι προσπάθειες μετριασμού του χρέους που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους" στο Eurogoup της 22ας Ιουνίου, έστειλε το ΔΝΤ .

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του στην Αθήνα για τη σύνταξη της έκθεσης που γίνεται βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του, το Ταμείο αναφέρει ότι θεωρεί δεδομένη την περικοπή των συντάξεων το 2019 και το αφορολόγητο το 2020 για την διάθεση των αντιμέτρων κάθε έτος.

Ο πρόεδρος της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα Πίτερ Ντολμάν, που μίλησε σήμερα στην Αθήνα, κατέστησε σαφές για το ίδιο θέμα ότι "η κυβέρνηση ήταν σαφές ότι θα προχωρήσει" στη μείωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από το 2019. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η εφαρμογή των περικοπών σε οι αφορολόγητο και συνταξιοδοτικές παροχές είναι σημαντικές και ως ένα μήνυμα που θα στείλει τις ελληνικές αρχές στις αγορές, για το πού θα κατευθυνθούν μετά τη μνημόνιο σε σχέση με τα συμφωνηθέντα.

Ξεχωριστά, ο αξιωματούχος εκτιμά ότι μετά το 2025 είναι επιτυχημένο το χαμηλότερο πλεόνασμα, στο 1,5% του ΑΕΠαντί για το 2,2% του ΑΕΠ που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανακοίνωσε στις αρχές Αυγούστου την έκδοση της δικής του βιωσιμότητας έκθεσης για το χρέος (DSA).

Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του - νέα απομείωση του χρέους

Το κράτος μέλος προειδοποιεί ότι "οι αρχές πρέπει να είναι προσεκτικές όταν υιοθετούν μόνιμα επεκτατικά μέτρα, πέραν εκείνων που έχουν ήδη θεσπιστεί (αντίμετρα), προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να τεθούν σε κίνδυνο οι δημοσιονομικοί στόχοι".

Για το χρέος αναφέρει ότι δύσκολα θα διατηρήσει την Ελλάδα μακροπρόθεσμα την πρόσβαση στις αγορές χωρίς νέα αποδυνάμωση .Καλωσορίζει τις δεσμεύσεις για νέες αποφάσεις αναφορικά με το χρέος. Ωστόσο, τονίζει ότι θα πρέπει να βασίζονται σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τις "εξαιρετικά" υψηλές σήμερα πρωτογενείς πλεονασμές.

Καταγράφει σειρά κινδύνων και απευθύνει αυστηρές προτάσεις για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε NPLs και NPEs  αλλά και για την προσεκτική χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Στο πεδίο του εργασιακού βάρους επιδιώκεται η αποκατάσταση της επεκτασιμότητας και η υπεροχή των συλλογικών συμβάσεων και διευκρινίζει ότι κάθε παρέμβαση στην βασική αμοιβή πρέπει να είναι λογική και σε ευθυγράμμιση με την παραγωγικότητα.

Κριτική ασκεί και για τη βραδεία υλοποίηση των παρεμβάσεων στην αγορά του προϊόντος και για την υποχώρηση της χώρας στους δείκτες παραγωγικότητας.Συνιστά επίσης περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου αλλά και του δικαστικού συστήματος.

Οι αιχμές αφήνουν για την προστασία των ανεξάρτητων αρχών και των στελεχών τους με έμμεση αναφορά στο θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, συνδέοντας τους με την αξιοπιστία για τα δημόσια οικονομικά.

Το ΔΝΤ στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι περιγράφει τα προκαταρκτικά πορίσματα της αποστολής που έγιναν βάσει του άρθρου IV και ότι οι αρχές έχουν συναινέσει στη δημοσίευση αυτής της δήλωσης.

Με βάση τα προκαταρκτικά συμπεράσματα αυτής της αποστολής, το προσωπικό θα καταρτίσει έκθεση που θα υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, το οποίο θα συνεδριάσει το τέλος Ιουλίου για λήψη απόφασης.

Αναφέρει ότι "η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις".Αναμένεται ανάπτυξη κατά 2,0% φέτος και κατά 2,4% το 2019 .Σημειώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2023 με κόστος στην ανάπτυξη, ωστόσο θεωρεί ιδιαίτερα φιλόδοξη την επίτευξη πλεονασμάτων 2,2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Οι δηλώσεις του Πίτερ Ντολμάν

Ο πρόεδρος της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πίτερ Ντολμάν σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για την έκθεση που θα ανακοινωθεί από τα τέλη Ιουλίου και μετά (συμπεριλαμβάνοντας το τελικό κείμενο της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του χρέους) ανέφερε τα εξής:

Για τις συνταγές επαναλήφθηκε ότι είναι ένα πακέτο του 2019 το οποίο δεν είναι μόνο σημαντικό από μόνο του ως κίνηση πολιτικής αλλά και ως ένα μήνυμα που θα στείλει τις ελληνικές αρχές στις αγορές, για το πού θα κατευθυνθούν μετά τη μνημόνιο σε σχέση με τα συμφωνηθέντα.

Το 2019 απάντησε ότι δεν υπάρχει μεταβολή στην πρόβλεψη για το 3,5% του ΑΕΠ πρωτογενών πλεονασμάτων. "Οιελληνικές αρχές ήταν σαφείςότι θα προχωρήσουν στο μέτρο των περικοπών των συνταξιοδοτικών συστημάτων".

Αν πρέπει να διορθώσουμε κάτι, αυτό είναι στο φορολογικό πεδίο, στο οποίο παραδέχθηκε ότι υπάρχει υπέρφορο.Αναφέρθηκε στο σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις το 2020 (σ.σ. αναφερόμενος στις αντισταθμίσεις που έχουν θεσπιστεί).

Η πρόκληση θεωρεί τη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ μετά το 2025 στην οποία βασίζεται η Επιτροπή στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους.Εκτιμήθηκε ότι είναι πολύ πιο διατηρητέο ​​ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ στο μέσο όρο.

Το ΔΝΤ θα διατηρήσει το ρόλο του ως συμβούλου αλλά και θα ξεκινήσει την παρακολούθηση που ασκεί σε όλα τα κράτη που έχουν περάσει από πρόγραμμα και πρέπει να πληρώσει το δάνειο προς το Ταμείο.

Οι αποστολές του ΔΝΤ στην Ελλάδα θα γίνουν ανά 6 μήνεςκαι θα συντονιστούν με αυτές των θεσμών της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ μπορεί να συμμετάσχει σε όλες τις 3μηνιαίες αποστολές των 4 θεσμών. 

Αρχές Αυγούστου θα ανακοινωθεί το DSA του ΔΝΤ όπως ανέφερε, λίγο πριν, τον Ιούλιο μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ θα ανακοινωθεί και η έκθεση για την Ελλάδα.

Η έκθεση της Ελλάδας προς το ΔΝΤ ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ. Το Ταμείο θα συνεχίσει να επιτηρεί την ελληνική οικονομία μέσω του «προγράμματος μεταπρογραμματικής επιτήρησης» και μέχρις ότου περιορίσει το χρέος της Ελλάδας σε αυτό σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ από 10 δισ. που είναι σήμερα, αναφέρει το Ταμείο.

Σύμφωνα με τον Ντολμάν, παρατηρείται στροφή προς το εμπορικό τομέα της οικονομίας τα τελευταία χρόνια, με την Ελλάδα να γίνεται πλέον πιο εξαγωγική οικονομία. Ζήτησε ωστόσο επιτάχυνση δράσης στον τομέα της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Για τις τράπεζες ανέφερε ότι δεν απαιτούνται νέες κεφαλαιοποιήσεις αλλά είναι πρόκληση η προσαρμογή στις θεσμικές αλλαγές. 

Για πιθανή πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ (που έχει ανακοινώσει ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος) ανέφερε ότι εάν πληρωθεί το μισό του δανείου μειώνεται το επιτόκιο στο 2% και είναι κάτι που μπορεί να συμβεί αλλά δεν έχει διευκρινιστεί από την πλευρά της Ελλάδας .

Στις προκλήσεις συμπεριλήφθηκε το υψηλό δημόσιο αλλά και το ιδιωτικό χρέος, έγιναν υψηλά δάνεια και το δημογραφικό. Ειδικά στην δημογραφική επισήμανση της πρόβλεψης για μείωση κατά 1% του πληθυσμού που αναδεικνύει την σημασία των μεταρρυθμίσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Απέυρετη σύσταση προς τις τράπεζες για ταχύτερη μείωση των δανείων και την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων στόχων στα ΝΕΠ.

Το χρέος οριοθετείτο στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το 2032 και έδωσε σημασία στις πιο ρεαλιστικές προβλέψεις για τις πρωτογενείς πλεονασμές στη συνέχεια.

Ειδική σημασία έδωσε η κυβέρνηση να επαναφέρει τις συλλογικές συλλογικές συμβάσεις και "σύστησε" στην κυβέρνηση να επανεξετάσει την πρόθεση της.

Η αιχμή για καθυστερήσεις έληξε και αναφορικά με τις παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα.

Για το ΑΕΠ ανέφερε ότι διατηρείται η μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για άνοδο 1% μεσοσταθμικά.

Αναλυτικά η δήλωση των συμπερασμάτων του ΔΝΤ 

Μια Δήλωση Συμπερασμάτων περιγράφει τα πρώτα ευρήματα των υπαλλήλων του ΔΝΤ στο τέλος μιας επίσημης επίσκεψης (ή "αποστολής"), στις περισσότερες περιπτώσεις σε ένα κράτος μέλος. Οι αποστολές αναλαμβάνονται ως μέρος των τακτικών (συνήθως ετήσιων) διαβουλεύσεων κατά το άρθρο 4 των άρθρων Συμφωνία του ΔΝΤ, στο πλαίσιο μιας αίτησης για τη χρήση πόρων του ΔΝΤ, ως μέρος των συζητήσεων στο πλαίσιο προγραμμάτων που παρακολουθούνται από το προσωπικό ή ως μέρος μιας άλλης μορφής παρακολούθησης οικονομικών εξελίξεων από το προσωπικό ο. 
Οι αρχές έχουν συναινέσει στη δημοσίευση αυτής της δήλωσης.Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτή την δήλωση είναι αυτές του προσωπικού του ΔΝΤ και δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ. Με βάση τα πρώτα ευρήματα αυτής της αποστολής, το προσωπικό θα εκπονήσει έκθεση η οποία, εφόσον εγκριθεί από τη διοίκηση, θα παρουσιαστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για συζήτηση και απόφαση. 

Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά, αλλά βρίσκεται ακόμα αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις. Η Ελλάδα θα βγει από την περίοδο του προγράμματος έχοντας σε μεγάλο βαθμό εξάλειψη των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Μερικές σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί, η ανάπτυξη επανέρχεται, η ανεργία υποχωρεί (αν και είναι ακόμα πολύ υψηλή) και το πρόσφατα συμφωνημένο πακέτο για την ελάφρυνση του χρέους θα εξασφαλίσει τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα. Όμως, οι σημαντικές παρακαταθήκες της κρίσης και μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί εμποδίζουν ακόμη την ταχύτερη ανάπτυξη, ενώ η συμμετοχή ως μέλος στην νομισματική ένωση και οι στόχοι των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων περιορίζουν τις πολιτικές επιλογές. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και του επιπέδου διαβίωσης συνεπώς θα εξαρτηθεί από την βελτίωση της δημοσιονομικής πολιτικής, 

1. Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα, με τη βοήθεια μιας εντυπωσιακής προσπάθειας μακροοικονομικής σταθεροποίησης, δομικών μεταρρυθμίσεων και ενός βελτιωμένου εξωτερικού περιβάλλοντος.Η Ελλάδα αξίζει να αναγνωριστεί σημαντική προσαρμογή στον δημοσιονομικό τομέα και στον τομέα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και για την εφαρμογή μερικών βασικών δομικών μεταρρυθμίσεων τα τελευταία χρόνια. Αυτές οι προσπάθειες, σε συνδυασμό με τη σημαντική ευρωπαϊκή υποστήριξη και ένα πιο ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον, επέτρεψαν την επιστροφή στην ανάπτυξη, με την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% το 2017 και αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% την τρέχουσα χρονιά και κατά 2,4 τοις εκατό το 2019. Καθώς το παραγωγικό κενό κλείνει, η ανεργία αναμένεται να πέσει από περίπου 20 τοις εκατό το τρέχον έτος σε περίπου 14 τοις εκατό μέχρι το 2023. Οι εξωτερικοί και εγχώριοι κίνδυνοι είναι σημαντικοί και περιλαμβάνουν την επιβάρυνση υνση της ανάπτυξης των εμπορικών εταίρων, 

2. Η ελάφρυνση του χρέους που συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας έχει βελτιώσει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά οι πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.Η επέκταση των ωριμάνσεων κατά 10 έτη και άλλα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο ρεκόρ ρευστότητας, θα εξασφαλίσουν σταθερή μείωση του χρέους και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ στη μεσοπρόθεσμη περίοδο και αυτό θα πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τις προοπτικές ώστε η Ελλάδα να διατηρήσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές στο μέσο όρο. Το προσωπικό, εντούτοις, ανησυχεί ότι αυτή η βελτίωση στους δείκτες χρέους μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο μακροπρόθεσμα μόνο υπό φαινομενικά πολύ φιλόδοξες εκτιμήσεις όσον αφορά την αύξηση του ΑΕΠ και την ικανότητα της Ελλάδας να επιτύχει υψηλές πρωτογενείς δημοσιονομικές πλεονασμάτων, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα ήταν δύσκολο να διατηρηθεί η πρόσβαση στις αγορές μακροπρόθεσμα χωρίς περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Υπό αυτό το πρίσμα, 

3. Οι προσπάθειες πρέπει να υπερβούν τις παραταγές της κρίσης και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική ενσωμάτωση.Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί, αλλά το υψηλό δημόσιο χρέος, τα αδύναμα ισολογισμό των τραπεζών και του υπόλοιπου ιδιωτικού τομέα, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, οι ληξιπρόθεσμες δημόσιες οφειλές και το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύουν βαραίνουν τις προοπτικές την ανάπτυξη και την πρόοδο όσον αφορά τις βασικές μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό τομέα και την αγορά έχει μείνει πίσω. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες προκειμένου να επιτύχει διατηρήσιμη υψηλή ανάπτυξη και να εξασφαλίσει ανταγωνιστικότητα εντός της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας παράλληλα εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας. Η αναπτυξιακή στρατηγική των αρχών περιέχει υποψήφια στοιχεία υπό αυτή την προοπτική και η περαιτέρω αξιολόγηση κενών,

4. Είναι προτεραιότητα στην ισορροπία του νέου δημοσιονομικού μείγματος πολιτικής με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη.Η επίτευξη του υψηλότερου ποσοστού 3,5% του ΑΕΠ για το αρχικό πλεόνασμα για την περίοδο 2018-2022 που έχει συμφωνηθεί με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα απαιτήσει υψηλή φορολογία και θα περιορίσει τις κοινωνικές δαπάνες και τις επενδύσεις. Για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς παράλληλα με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οι αρχές θα πρέπει να στοχεύσουν σε δημοσιονομικά ουδέτερες βελτιώσεις στη δημοσιονομική πολιτική, ξεκινώντας από την ήδη νομοθετική δημοσιονομική δέσμη για το 2019-2020. Το 2019, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με σχεδιαζόμενες αυξήσεις της στοχευμένης κοινωνικής προστασίας και της επενδυτικής δαπάνης, με χρηματοδότηση που προέρχεται από οικονομίες στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Το 2020, θα πρέπει να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διευρύνει το φορολογικό επίπεδο του φόρου εισοδήματος με ένα δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.Αυτά τα μέτρα, τα οποία υποστηρίζονται από τις μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό-δομικό τομέα με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της εφαρμογής, θα βοηθήσουν στη μείωση των ποσοστών της βίας και των οικονομικών διαστρεβλώσεων και θα στηρίξουν την ανάπτυξη.Οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα υπονόμευε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία των προσδοκιών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι αρχές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την υιοθέτηση μόνιμων εκτελεστικών μέτρων πέραν εκείνων που έχουν ήδη θεσπιστεί προκειμένου να αποφευχθεί η διακινδύνευση των δημοσιονομικών τους στόχων. οι οποίες θα υποστηριχθούν από τις μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό-δομικό τομέα με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της εφαρμογής, θα συμβάλουν στη μείωση των ποσοστών της βίας και των οικονομικών διαστρεβλώσεων και θα στηρίξουν την ανάπτυξη.Οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα υπονόμευε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία των προσδοκιών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι αρχές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την υιοθέτηση μόνιμων εκτελεστικών μέτρων πέραν εκείνων που έχουν ήδη θεσπιστεί προκειμένου να αποφευχθεί η διακινδύνευση των δημοσιονομικών τους στόχων. οι οποίες θα υποστηριχθούν από τις μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό-δομικό τομέα με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της εφαρμογής, θα συμβάλουν στη μείωση των ποσοστών της βίας και των οικονομικών διαστρεβλώσεων και θα στηρίξουν την ανάπτυξη.Οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα υπονόμευε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία των προσδοκιών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι αρχές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την υιοθέτηση μόνιμων εκτελεστικών μέτρων πέραν εκείνων που έχουν ήδη θεσπιστεί προκειμένου να αποφευχθεί η διακινδύνευση των δημοσιονομικών τους στόχων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα υπονόμευε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία των προσδοκιών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι αρχές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την υιοθέτηση μόνιμων εκτελεστικών μέτρων πέραν εκείνων που έχουν ήδη θεσπιστεί προκειμένου να αποφευχθεί η διακινδύνευση των δημοσιονομικών τους στόχων. Οποιαδήποτε καθυστέρηση σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα υπονόμευε σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία των προσδοκιών των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους που έχουν συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι αρχές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την υιοθέτηση μόνιμων εκτελεστικών μέτρων πέραν εκείνων που έχουν ήδη θεσπιστεί προκειμένου να αποφευχθεί η διακινδύνευση των δημοσιονομικών τους στόχων. 

5.Η αναβίωση της πιστωτικής δυνατότητας των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των πολύ υψηλών μη εξυπηρετούμενων εκπτώσεων (NPEs), είναι κρίσιμης σημασίας για την υποστήριξη της οικονομίας. Σοι σημαντικές νομικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την μείωση των ΕΑΠ έχουν υιοθετηθεί και έχουν γίνει βήματα για την ανάπτυξη μιας δευτερογενούς αγοράς NPEs αλλά περαιτέρω προσπάθειες εφαρμογής είναι απαραίτητες για την εδραίωσή τους. Για την επιτάχυνση της εξυγίανσης των ισοζυγίων των τραπεζών χρειάζονται πιο φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των NPEs, προληπτική δημιουργία κεφαλαίων, περαιτέρω μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων ρευστότητας και χρηματοδότησης και ισχυρότερη εσωτερική τραπεζική διακυβέρνηση. Οι εναπομένοντες περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων πρέπει να αρθούν κατά τρόπο συνετό σύμφωνα με τον συμφωνηθέντα χάρτη οδικής κυκλοφορίας, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν στις οικονομικές και τις τραπεζικές περιφέρειες, αλλά και σε επίπεδο καταπιστευτικότητας των καταθετών. 

6. Οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και τη συμμετοχή στην εργατική δυναμική.Η πρόοδος στην μεταρρύθμιση της αγοράς των προϊόντων ήταν ανομοιογενής και σε κάποιες περιοχές αργή, με την Ελλάδα να βρίσκεται ακόμη πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες βάσει αρκετών δεικτών ανταγωνιστικότητας.Προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας συνέβαλαν στην ανάκαμψη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, αλλά η νομοθεσία που θα εισαγάγει εκ νέου την επέκταση και τους πιο ευνοϊκούς όρους των συλλογικών συμβάσεων ξεκινώντας από αργότερα αυτή τη χρονιά, κινδυνεύει να αναιρέσει όσα κέρδισαν. Το προσωπικό του Ταμείου παροτρύνει με σθένος τις αρχές να μην ανατρέψουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Η προσαρμογή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι συνετή και να εναρμονίζεται με την ανταγωνιστικότητα των κερδών, ώστε να διατηρηθεί η δυναμική της ανάκαμψης της απασχόλησης και να αποφευχθεί κάθε απώλεια ανταγωνιστικότητας. 

7. Η αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα και της διακυβέρνησης χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης και η ανεξαρτησία της στατιστικής αρχής θα πρέπει να προστατευθεί.Παράλληλα με την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και της νοοτροπίας πληρωμών, καθώς και για τη βελτίωση των διαδικασιών χορήγησης αδειών, οι προσπάθειες χρειάζονται για την αναβάθμιση των δημόσιων θεσμών. της ταμειακής διαχείρισης, των προμηθειών και των πρακτικών αναφοράς.Ένας πιο αποτελεσματικός δικαστικός κλάδος είναι απαραίτητος για την επιτυχία των νομικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς. Η βελτίωση της διακυβέρνησης και της ανεξαρτησίας των δημόσιων θεσμών, συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς προστασίας των αξιωματούχων, όπως είναι υπεύθυνες για τις στατιστικές εκθέσεις, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά και για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας των δεδομένων. 

8. Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τη δυναμική προς τα εμπρός και να συνεχίσει να επιδιώκει πολιτικές που υποστηρίζουν την ευημερία και την ένταξη. Η Ελλάδα έχει φτάσει σε αυτό το σημείο χάρη στις τεράστιες προσπάθειες κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής. Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν επιδείξει την υποστήριξή τους με την παροχή περαιτέρω δανεισμού και πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους. Η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να παγιώσει και να επεκτείνει την επιτυχία της με το να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις προκλήσεις που παραμένουν.  

Η αποστολή εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τις αρχές για την φιλοξενία και τις εποικοδομητικές συζητήσεις.

Προειδοποίηση ΔΝΤ: Αν δεν περικοπούν οι συντάξεις θα υπονομεύσουν την ... Προειδοποίηση ΔΝΤ: Αν δεν περικοπούν οι συντάξεις θα υπονομεύσουν την ...

Reviewed by kolompos on Ιουνίου 30, 2018 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια