Προβληματική η φόρμουλα για το Ελληνικό – Η απόφαση του ΚΑΣ
Σε «συμβιβαστική» λύση για το Ελληνικό, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, διάρκειας εννέα ωρών, κατέληξαν τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αφορά στην κήρυξη αρχαιολογικού χώρου έκτασης 280 στρεμμάτων και ελήφθη με πλειοψηφία 15-1.
Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου κλήθηκαν να ψηφίσουν στη βάση δύο εισηγήσεων:
– Η μία προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700 στρεμμάτων
– Και η δεύτερη, που τελικά υιοθετήθηκε, προέβλεπε έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280, εν τέλει) να κηρυχθούν αρχαιολογικός χώρος.
Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης, απορρίφθηκε.
Σημειωτέον, ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη, ως αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 3.000 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση, η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης.
Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του τραμ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε., το οποίο και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής, σε περίπτωση που βρεθούν αρχαία.
Ερωτηματικά από την απόφαση του ΚΑΣ
Πάντως, η απόφαση του ΚΑΣ εγείρει ερωτήματα, καθώς σύμφωνα με το liberal.gr , κηρύσσει αρχαιολογικό χώρο το πιο παραγωγικό κομμάτι της επένδυσης.
Με τη ζώνη οικιστικής ανάπτυξης προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης τα έβαλαν οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι ζητούν μεν την κήρυξη πολύ μικρότερης ζώνης από αυτήν που είχαν προτείνει αρχικά (μόλις το 1/7 ή και 1/10), χωρίς τον περιορισμό της δόμησης, αλλά τη ζητούν στον χώρο όπου προβλέπεται να γίνει το Mall.
Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι οι αρχαιολόγοι τα έβαλαν με την ζώνη οικιστικής ανάπτυξης προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης τα έβαλαν οι αρχαιολόγοι, ζητώντας μεν την κήρυξη πολύ μικρότερης ζώνης από αυτήν που είχαν προτείνει αρχικά (μόλις το 1/7 ή και 1/10), χωρίς τον περιορισμό της δόμησης, αλλά για τον χώρο όπου προβλέπεται να γίνει το Mall.
Η πρόταση για κήρυξη περιλαμβάνει 700 στρέμματα, εξαιρουμένου του λόφου Χασάνι, κάτι το οποίο ενόχλησε σφόδρα τον Σύνδεσμο Αρχαιολόγων. Κατά τη συζήτηση, που ακόμα συνεχίζεται, κατατέθηκαν προτάσεις και για λιγότερα, αλλά πάντοτε στην ίδια περιοχή, στα βορειοανατολικά του οικοπέδου. Εκεί όπου οι επενδυτές έχουν τοποθετήσει ένα Mall και άλλα κτήρια.
Είτε στη μια είτε στην άλλη περίπτωση, ενδεχόμενη κήρυξη της συγκεκριμένης ζώνης, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση της επένδυσης καθώς αλλοιώνει σημαντικά τα σχέδια του επενδυτή και εγείρει ερωτηματικά για τη στάση της κοινοπραξίας.
Με βάση το master plan που έχει κατατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, στη συγκεκριμένη περιοχή έχει σχεδιαστεί να ανεγερθούν, εκτός από το εμπορικό κέντρο, κτίρια γραφείων και εκπαίδευσης σε μια ευρύτερη ζώνη εμπορικής ανάπτυξης τα οποία εφόσον αφαιρεθούν, υπονομεύουν τη συνοχή αλλά και τη συνολική αξία της επένδυσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο του έργου και τον ευρύτερο προγραμματισμό της κοινοπραξίας.
«Δεν είναι Legoland το Ελληνικό ώστε κάθε φορά να μετακινούμε το σχέδιο και να το αλλάζουμε κατά το δοκούν», είχε πει παλαιότερα αναφορικά με το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον αρχικό σχεδιασμό ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Develpoment Οδυσσέας Αθανασίου.
Η κήρυξη στον συγκεκριμένο χώρο, εφόσον αποφασιστεί, θα έχει γίνει με βάση τα αρχαία που βρίσκονται στην αυλή του αμαξοστασίου του τραμ (αρχαίοι τάφοι) και στο αρχαίο λατομείο των Τραχώνων (ένας τοίχος σε κατάχωση και αρχαία μπάζα)
Δεν υπάρχουν σχόλια